Sve od drveta

Predstavljamo vam najpoznatijeg venecijanskog stolara, Livija de Markija, čoveka čije rukotvorine od drveta zaustavljaju dah svima koji imaju dovoljno sreće da uživaju u gondolama Venecije onih dana kada on izađe na vodu.
Livio de Marki je rođen u Veneciji, gde je, još kao dečak, radio ornamentalne skulpture o tradiciji Venecije, u radionici majstora kod koga je učio umetnost crtanja na Akademiji likovnih umetnosti u Veneciji. Posle otvaranja sopstvenog studija, Livio je dozvolio svojoj mašti da bukvalno dobije krila. Njegova dela prikazana su u svim svetskim gradovima, uključujući Milano, Firencu, London, Pariz, Dizeldorf, Cirih, Njujork, Los Anđeles, San Francisko i Tokio.
Nastavljajući skulptorske radove, Livio je 1985. godine napravio ogromnu drvenu maketu papirnog čamca u origami stilu, a 1986. godine svetlost dana je ugledala i džinovska ženska cipela. Godinu dana kasnije, istesao je, ponovo u origami stilu, golubicu mira, koja i dan-danas stoji pored pomenutog čamca u Central parku u Himeiju u Japanu.
Fijat topolino u prirodnoj veličini istesao je 1989. godine, a 1990. godine je kreirao Kuću od knjiga, koja se nalazi u mestu Santa Ana u Italiji. Njegova mašta je uzela nov zalet i 1994. godine je napravio umetničko delo, opet ploveće, pod nazivom Sunce u Veneciji. Bila je to velika bundeva koju vuku četiri konja. U tu ploveću bundevu staje četvoro ljudi. Ovo remek-delo bilo je krunski dragulj karnevala iste godine. Nakon nekoliko meseci, Riplijev muzej je ovo delo otkupio za svoju kolekciju. U oktobru 1994. godine konstruisao je Kuću od knjiga, ovaj put u Japanu. Livio planira da izradi deset ovakvih kuća širom sveta. Još jedno plovilo na točkovima stiglo je 1998. godine – „buba“ na vodi. Slavni „Folksvagenov“ model preselio se na venecijanske kanale. U novembru 1999. godine njegova dela su prikazana u galeriji SOFA u Čikagu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

drvokuca od knjigalivio de markistolarsunce u venecijivajar
Komentari (0)
Dodaj komentar