Sve smo mi savršene

Oduvek poznata opsesija lepotom danas krši sve kriterijume i granice izdržljivosti. Modeli lepote koji se bespogovorno prihvataju i kojima se teži nesvesno vrše pritisak, posebno na žene. Problem je naročito primetan u ovom predletnjem periodu, kada svi moramo biti savršeni, jer ćemo se razgolićeni izložiti oštrim pogledima okoline.

Poznato je da smo autentično lepi samo kada zračimo iznutra, kada se probudimo zadovoljni i pogledamo se u ogledalo. Zamislite da ne postoje novine i televizija. Neko bi bio deblji, neko tanji, ali svi bismo bili autentično lepi. Međutim, stalno nas bombarduju slikama žena na kojima rade timovi ljudi, što se, naravno, uvek zaboravi – oni ih čupkaju, nameštaju, šminkaju, slikaju iz raznih uglova. Razumljivo je što su one uvek lepe, ali to nije autentična priča.

Problem je što one postaju parametar za lepotu. Treba shvatiti da nije samo ruža najlepši cvet, već da su i kukurek i korov fenomenalni u svojoj jedinstvenosti – sve je na svom mestu, onako kako treba da bude. Svet bi bio strašan da postoje samo ruže! Čak i da se složimo da je ona najlepša, kako bi bilo dosadno da nema lale i đurđevka. Treba imati sreće i mudrosti suočiti se sa samim sobom i shvatiti da smo takvi kakvi smo – savršeni.

Plastična hirurgija u službi lepote je veliki izazov kome je teško odoleti. Fasada se svakako urušava posle četrdesete i tada svako nosi lice koje zaslužuje. Kamo sreće da nas nikada ne uhvati takvo ludilo; da lepo nosimo svoje godine i da se do kraja osećamo dobro kada se pogledamo u ogledalo. Jako je teško suštinski raditi na sebi i spustiti se u sebe, jer vas ne ostavljaju na miru ni sekund. Nema nikakve iluzije – svi ćemo jednog dana biti naborani. To je prirodan proces i tako treba da bude. Nekada su se žene u poznijim godinama povlačile i ostavljale prostora mladim ženama. Danas ćerka ne može da se nosi sa majkom koja se u četrdesetoj poslužila estetskom hirurgijom, jer se od žena očekuje da i u šezdesetoj budu zgodne. To je već zabrinjavajuće.

Ako malo razmislite o ovome, poći ćete na odmor opušteni, sa svim svojim vrlinama i manama, bez opsesije idolima sa naslovnih strana. Uživajte u svojoj različitosti, jer ako niste ruža, budite savršen đurđevak. Zapamtite da je sve onako kako treba da bude – i uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar