Svemirska čarolija: Kosmički ples dve dve džinovske crne rupe (video)

U galaksiji milijardama svetlosnih godina udaljenoj od nas, dve ogromne crne rupe zarobljene su u kosmičkom plesu koji proizvodi svetlosnu eksploziju jaču od sjaja biliona zvezda, kao što je naše Sunce.

Ovaj neobični par crnih rupa zarobljen je u galaksiji OJ 287, koja je 3,5 milijardi svetlosnih godina udaljena od Zemlje.

Jedna od crnih rupa je apsolutni džin. Njena masa je oko 18 milijardi puta veća od našeg Sunca i to je jedna od najvećih crnih rupa koje su naučnici do sada uspeli da otkriju. „Patuljasta“ partnerka iz ovog neobičnog plesa jeste manja, ali i ona ima 150 miliona puta veću masu od naše najbliže zvezde.

Otprilike dva puta svakih 12 godina manja crna rupa probija se kroz ogroman disk prašine i gasa koji okružuje njenu supermasivnu susetku. Ovo putovanje oslobađa eksploziju, čija svetlost nadmašuje sjaj biliona zvezda. Ova zapanjujuća erupcija je toliko snažna, da je naučnicima vidljiva i sa Zemlje, tako da su uspeli čak i da predvide vreme interakcije ove dve crne rupe u udaljenoj galaksiji.

Nasina laboratorija na mlazni pogon objavila je snimak ove fascinantne pojave.

Činilo se da manja crna rupa kreće da se probija kroz orbitu svoje veće susetke bez ikakvog reda. Međutim, nova studija, nedavno objavljena u časopisu „Astrofizikal džurnal leters“, otkriva da su naučnici uspeli da predvide najnoviji događaj i Nasin teleskop Spicer je uspeo da u pravom trenutku snimi dešavanja u galaksiji OJ 287.

„Kada sam prvi put proverio vidljivost OJ 287, bio sam šokiran kada sam otkrio da je Spicer snimao baš na dan kada smo očekivali da će doći do eksplozije“, navodi Sepo Lejn, naučnik koji prati rad ovog moćnog teleskopa.

„Imali smo izuzetnu sreću da snimimo vrhunac bljeska Spicerom, jer nijedan drugi instrument koji je napravio čovek, nije sposoban da ostvari ovakav podvig u određenom trenutku“, dodaje Lejn.
Sledeći bljesak se predviđa za 2022. godinu, a naredno putovanje će biti, kako naučnici pretpostavljaju, 2033. i 2034. godine, prenosi RTS.

Kako se očekuje, ovaj zapanjujući kosmički ples će se na kraju završiti katastrofom, jer će u narednih 10.000 godina manju crnu rupu verovatno usisati njena džinovska susetka.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crna rupakosmossvemir
Komentari (0)
Dodaj komentar