Svemirski turizam: Hotel sa pet zvezdica na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Za nekoliko godina svemirski turistički agenti će moći ponuditi orbitalne avanture s pet zvezdica zahvaljujući ruskoj svemirskoj agenciji „Roskosmos“, koja je ovog meseca počela razmatrati poslovni plan za luksuzni hotel na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), prenose mediji u regionu.

Moguća šetnja

Ponuda će uključivati luksuzni orbitalni apartman na Međunarodnoj svemirskoj stanici, s privatnim kabinama i velikim prozorima, objektima za ličnu higijenu, opremom za vežbanje i bežičnim internetom. Svemirski turisti će imati priliku i da izađu u svemirsku šetnju, u pratnji profesionalnog kosmonauta.

Put, koji će trajati jednu do dve sedmice, koštaće 40 miliona dolara po osobi, a odlazak u svemirsku šetnju i produženi boravak od mesec dodatnih 20 miliona dolara. To je suština velikog ruskog plana za ulazak u biznis sa svemirskim turizmom.

Četiri odeljka

Prema detaljnom predlogu „Roskosmosa“, modul dug 15,5 metara i težak 20 tona osiguraće 92 kubna metra prostora pod pritiskom. U njega će stati četiri odeljka za spavanje veličine po dva kubna metra i dve medicinske i higijenske stanice iste veličine. Svaka privatna soba imaće brodski prozor prečnika 228 milimetara, dok će salon modula imati veliki prozor od 426 milimetara.

Procenjuje se da će gradnja ruskog turističkog modula koštati između 279 miliona ili 446 miliona dolara, a njegova izgradnja trajaće pet godina. Očekuje se da će prve turiste moći primiti 2022. godine ili kasnije.

Modul će zarađivati

Plan izgradnje hotela u svemiru zasniva se na rastućem broju multimilionera širom sveta. Prema nekim procenama, do 2012. će biti više od 43.000 ljudi u svetu čije će lično bogatstvo premašiti 30 miliona dolara. To znači da, ako samo 36 tih pojedinaca, odnosno 0,33 posto od ukupnog broja, izabere boravak u svemirskom hotelu, modul će zarađivati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hotel sa pet zvezdicasvemirska stanica
Komentari (0)
Dodaj komentar