Svet u šoku: Nestao komad Zemlje ispod Indijskog okeana

Planeta Zemlja nije oblika savršene sfere već se njena forma menja u zavisnosti od snage gravitacije i gustoće tla na kojem stojite. Geoid, ili oblik zemlje koji bi činili okeani samo pod uticajem gravitacije i rotacije Zemlje, bez vetrova i plima, pokazuje da  veliki ‘komad’ Zemlje – dublji od sto metara – bukvalno nedostaje u Indijskom okeanu, piše Independent.

Naučnici već dugo pokušavaju da shvate kako je do toga došlo, a neke stare teorije kažu da su se ohlađene, guste okeanske tektonske ploče ‘utisnule’ u Zemljinu koru, stvrorivši time depresiju.

– Ovaj problem je jedan od najvećih misterija vezanih za Zemlju i njenu formaciju. Ono što je fantastično jeste to da to znači da postoji neki stvarni deficit mase i materijala negde duboko u zemlji, koji uzrokuje ovu, laički rečeno, rupu – kaže jedan od autora najnovije studije, profesor Atreji Goš, sa Indijskog naučnog instituta.

Međutim, istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Geophysical Research Letters tvrdi kako je propadanje materijala u Indijskom okeanu uzrokovano izdizanjem materijala na području afričkog kontinenta. Indijski potkontinent kreće se prema severoistoku, a ‘gura’ ga i izdizanje vruće magme sa dubine od 300 do 900 kilometara na području Afrike, dok se istvremeno otvara ‘rupa’ južno od Indije.

Anomalija je objašnjiva, ali naulnici ne znaju da li je proces prirodno okončan, ili će udubljenje nastaviti da raste, kao i šta će to tačno značiti za površinu Indijskog okeana, njegove struje, i tektoniku tog dela sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

indijski okeanzemlja
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Stari

    A za tebe nominacija za Nobelovu nagradu

  • bambi

    Ja mislim da sve cinjenice navode na zakljucak da su kamen maznuli Srbi.

    • Anonimni

      Nego sta ! Ja videla svojim ocima!