Tajanstvena pustinja

Sahara je najveća pustinja na svetu, vidljiva je čak i iz svemira. Prostire se na više od osam miliona kvadratnih kilometara, a nalazi se između mediteranske severne Afrike i crne Afrike, Atlantika i Crvenog mora. Na severu, granicu pustinje obeležava saharski Atlas, koji se prostire do mora u Libiji i Egiptu. Na jugu, granica je saheljski obod. Sahara se prostire kroz čak deset država: Maroko, Alžir, Tunis, Libiju, Egipat, Sudan, Čad, Niger, Mali i Mauritaniju.
Boravak u svakoj od ovih zemalja nije potpun ako se ne poseti Sahara. Taj doživljaj ne može se opisati rečima. U pustinju se ulazi postepeno i polako. Tako ćete i videti kako se postepeno menja i sam pejzaž: zelenilo postaje sve oskudnije, zemlju zamenjuje prvo kamenje i šljunak, a zatim sve prelazi u pesak. Saharski pesak je sitan i gladak kao puder. Kažu da kada vam ovaj pesak jednom uđe u odeću, nijedna mašina za veš nikada neće uspeti da ga izbaci. Pustinja je postojbina peska, oaza, karavana i beduina. Vodiči kamila spremno će vas dočekati s beduinskim maramama i ogrtačima – samo treba da uskočite u sedlo i karavan kreće. Na vrelom suncu od soli i peska nastaju pustinjske ruže, koje svaki turista uzima za uspomenu. To je ista ona ruža o kojoj peva čuveni pevač Sting. U Sahari su snimani i brojni filmovi: "Ratovi zvezda", "Indijana Džouns", "Engleski pacijent", kao i mnogi drugi.
U ovom zlatastom peščanom beskraju nastale su i priče iz "Hiljadu i jedne noći". Ako malo pustite mašti na volju, i sami možete postati deo jedne. Biti u Sahari i videti je ostavlja neverovatan osećaj. Svuda oko vas je pesak i peščane dine. Naravno, tu je i poneka zelena oaza s palmama i jezerom sveže vode. Noću je potpuno druga slika – milioni svetlucavih zvezdica na nebu.
Ovakva putovanja se ne zaboravljaju, posebno ako udahnete i malo vetra po imenu Vislo, koji će učiniti da još više zavolite ovo prelepo i neobično mesto na svetu i da mu se ponovo vratite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

afrikapustinjaputovanjesahara
Komentari (0)
Dodaj komentar