Tigar i kengur u tanjiru

U mnogim zemljama sveta u moderno doba doručak se ne može zamisliti bez muslija, ovsenih pahuljica, kornfleksa i drugih vrsta cerealija. U Velikoj Britaniji, Francuskoj ili Americi većina stanovnika dan počinje konsumiranjem neke od pomenutih namirnica u kombinaciji sa mlekom, jogurtom ili nekim drugim napitkom.

Cerealije su ušle u čovekov jelovnik pre više hiljada godina, kada su naši davni preci spoznali razne načine pravljenja proizvoda dobijenih direktno iz prirode. Ipak, navika češćeg konsumiranja ovih namirnica javila se u većini država tek krajem 19. i početkom 20. veka. Američki adventisti su 1860. godine otvorili zdravstveni centar, kasnije poznat pod nazivom „Betl krik sanatrojum“, u kome su proizvodili, predstavljali i prodavali cerealije. Njihove namirnice postale su popularne u tom kraju, a ljudi su često dolazili da bi kupili ovsene, ražane i druge pahuljice od kojih su pravili ukusne obroke.

Njil Kejt Kelog, osnivač „Kelog“ fondacije, danas jedne od najpoznatijih kompanija koje se bave izradom i prodajom cerealija, rešio je 1894. godine da poboljša dijetu bolničkim pacijentima. Istraživao je najbolje sastojke za pravljenje specijalne vrste lako svarljivog hleba koji bi pacijenti dobro podnosili. Sasvim slučajno, Kelog je ostavio pšenicu da se duže kuva u loncu i kada ju je procedio, video je da je ona bila meka i sočna. Zatim ju je sušio, svako zrno posebno, dok nije dobio gotovo presovane listiće pšenice. Tako je ovaj istraživač stvorio prvi kornfleks.

Gotovo pola veka kasnije, 1941. godine, Amerikanci su dobili priliku da probaju novi proizvod – cerealije u vidu prstena u čijem su se sastavu našli i lešnici, pod nazivom „čirius“. Od tada proizvođači kao da su se utrkivali u izradi novih pahuljica, a naročitu pažnju posvetili su najmlađima. Zbog njih su na tržištu krajem prošlog veka počele da se pojavljuju i pahuljice sa dodacima čokolade, meda, u različitim oblicima, pa često i u oblicima popularnih dečijih junaka. Danas su kutije poznatih proizvođača ukrašene poznatim zaštitnim znacima, poput tigra, kengura ili žabe, a dizajnirane su tako da privuku najmlađe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar