Trapavi debeljko

Ako želite da saznate kako izgleda nilski konj, bolje je da odete u zoološki vrt nego da putujete u Afriku. U prirodnom staništu on se preko dana retko može videti na suvom. Obično mu samo oči i uši vire iz vode.

Mužjaci nilskog konja dostižu težinu od tri tone, a visoki su oko metar i po, dok su ženke niže i lakše. Koža im gotovo nema dlaka i veoma je osetljiva na jako afričko sunce. Nilski konj se ne znoji, ali ima žlezde koje luče masnu crvenu tečnost koja ih štiti od isušivanja i sprečava da izgore. Zbog toga se nekada verovalo da je njihov znoj krvav. Ovaj sisar dan provodi u vodi, dovoljno dubokoj da ga celog pokrije. Najviše voli jezera i mirne rečne tokove, dok brzake izbegava.

Nilski konj je biljojed. Hrani se obično noću, kada izlazi na suvo. Pojede i do 50 kilograma trave dnevno. Tokom noćnih lutanja pređe od tri do pet kilometara i provede pet sati jedući. Nilski konji na noćnu pašu odlaze sami, ali dan provode u grupama. Dok dremaju u vodi, često koriste leđa svog suseda kao jastuk.

Ovi sisari uporno brane svoju teritoriju. Odrasli mužjaci obeleže deo reke na kojem se nalazi njihov harem i ljubomorno ga čuvaju i po pet godina. U jezerima mogu da zadrže svoj deo i dvostruko duže. Grupu obično čini od deset do 15 životinja, a u sušnim periodima na maloj površini okupi se i po 200 nilskih konja. Mužjaci koji nisu polno zreli nisu u opasnosti, dok su sukobi odraslih mužjaka česti i surovi. Ženke žive u izdvojenim stadima, zajedno s mladuncima, da bi ih odbranile od napada krokodila. Iako je težak i izgleda trapav, nilski konj može da trči brže od čoveka. Penje se uz strme obale kada izlazi iz vode, vešto se okreće, ali ne može da skoči. Ne pokušava čak ni da preskoči prepreku ako naiđe na nju.

Ovaj sisar ne pliva, već hoda po rečnom dnu. Može da zatvori nozdrve i uši i da provede nekoliko minuta ispod vode. Čak i kada spava, nesvesno diže glavu iznad vode da bi disao.

Odrasli nilski konji nemaju mnogo neprijatelja, dok su mladunci u opasnosti od lavova, hijena i krokodila. Ipak, najčešće stradaju od mužjaka sopstvene vrste, koji ih nehotice pregaze prilikom stampeda ili borbi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar