Trka u Istanbulu

Trka Formule 1 u Istanbulu vozi se 11. maja po kalendaru trka. Staza ima ukupno 58 krugova. Dužina po krugu iznosi 5,338 km, ukupna dužina staze je 309,396 km, a rekord najbrže izvezenog kruga postavio je Huan Pablo Montoja 2005. godine i on iznosi 1:24.770.
Turska je debitovala u Formuli 1 2005. godine s potpuno novom stazom izgrađenom za tu svrhu u Istanbulu. Ovu spektakularnu stazu projektovao je čuveni nemački arhitekta Herman Tilke (Hermann Tilke), koji je radio i na projektu staze Sepang u Maleziji, Bahreinu i Šangaju. Staza ima 14 zavoja, osam nalevo i šest nadesno. Brzina koja se može razviti ide i do 330 km/h.
Jedan neobičan detalj u vezi s ovom stazom je to što se na njoj krugovi voze u suprotnom pravcu od pravca kazaljke na satu. Turski Gran pri je jedna od dve staze koje imaju tu specifičnost; druga takva staza je u Brazilu. Staza u Istanbulu ima širok spektar zavoja, uključujući i zloglasni "broj osam". I mada ova staza možda nije tehnički toliko dobra kao, recimo, ona u Šangaju, definitivno omogućava vozačima pravi izazov.
Sagrađena je na četiri različita nivoa zemljišta. Možda na njoj ne postoji toliko očiglednih mogućnosti za preticanje kao na drugim stazama koje je projektovao Tilke, jer ona nema duge pravce, koji karakterišu Sepang ili Šangaj, ali svakako ima potencijala za vozače.
Kao što bismo i očekivali od nove staze, svi objekti su impresivni. Organizatori su znali da moraju da dostignu visoke standarde koje su odredili Bahrein i Kina. Kapacitet gledalaca je oko 130.000. Od toga je 25.000 mesta u glavnoj loži, a postoji i parking za 12.000 automobila. Nebom dominiraju dve VIP kule sa sedam spratova koje se nalaze na krajevima padoka.
Ove godine u Turskoj je pobedio Felipe Masa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

formula 1istambultrkezabava
Komentari (0)
Dodaj komentar