Trke spermatozoida

Ars Electronica je festival digitalne/elektronske umetnosti, koji se od 1987. godine, svakog septembra održava u Lincu, Austrija. Ove godine je ova manifestacija nosila naziv „Next Sex“, a u centru pažnje su bili umetnički doživljaji budućnosti seksa i ljudskih odnosa u okruženju novih tehnologija i genetskih istraživanja.

Jedan od najzanimljivijih i najduhovitijih događaja na festivalu je bila „Trka spermatozoida“. Na glavnom gradskom trgu je bio postavljen uređaj „spermometar“ koji je poslužio za merenje brzine spermatozoida, njihove PH-vrednosti i drugih karakteristika. Pozvani su svi raspoloženi muškarci da u takmičenju učestvuju, a žene da se klade na svoje favorite. Paralelno sa „trkom“, radoznalci su, pomoću mikroskopa, mogli da posmatraju spermatozoide takmičara.

Učestvovao je 131 „donator“ ali ime pobednika nam nije poznato, jer je po rečima umetničkog direktora festivala, čitava akcija imala dublju svrhu. Organizatori su hteli da skrenu pažnju na sve izraženiju pojavu sterilnosti kod muškaraca, kao i fenomen dobrovoljnog sterilisanja kome pribegavaju bračni parovi u sve većem broju, naročito u SAD. Ovaj hepening je izazvao vrlo oprečne reakcije, ali su se prisutni, u svakom slučaju, dobro zabavljali, navijali za svoje favorite i uzimali digitalne fotografije spermatozoida za uspomenu.

Jedan drugi događaj je izazvao više negodovanja u javnosti i pitanje da li je to bila umetnost ili pornografija? U pitanju je američka umetnica Natacha Merritt sa svojom video-instalacijom pod nazivom „Digital Diaries“ („Digitalni dnevnici“). Umetnica od svoje 18-te godine koristi digitalnu kameru, opsesivno snimajući svaki, pa i najintimniji trenutak u svom životu. Posetioci su tako bili u prilici da „zavire“ i u njenu spavaću sobu i vide scene u kojima ona vodi ljubav sa velikim brojem muškaraca.

Najbizarniji je bio nastup Roseanne Stone, koja je, pred oko 300 posmatrača, doživela orgazam, trljajući svoj palm-kompjuter! Roseanne je proučavala mehanizme kojima paraplegičari preusmeravaju seksualne „emocije“ na druge delove tela i demonstrirala u praksi svoja saznanja o tom problemu. Na pitanje da li je stvarno doživela orgazam, odgovorila je: „Ja sam žena, tako da možda jesam, a možda i nisam!“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar