U Karlovim Varima nagrada za režiju kosovskom filmu

Kosovski režiser Visar Morina nagradjen je večeras na svečanom zatvaranju 50. Medjunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima globusom za najbolju režiju za snimak „Otac“, dirljivu ali i brutalnu priču o emigrantskom traganju za boljim životom, vidjenu očima desetogodišnjeg dečaka.
„I sam sam izbeglica, ali ovo nije film o politici već o odnosu oca i sina“, kazao je Morina koji je prethodno osvojio i sporednu nagradu koju dodeljuje mreža evropskih bioskopa Jurop sinema uz koju ide i pomoć u distribuciji.

Film je i zbog aktualnosti teme u momentu kada Evropa rešava kako da se izbori sa talasom izbeglica koji rizikujući često živote beže od rata ili pokušavaju da dopru do svog evropskog sna o bezbednom životu od početka važio za jednog od favorita u Glavnoj takmičarskoj konkurenciji.

Glavnu nagradu, Kristalni globus za najbolji film u glavnoj selekciji na 50. Medjunarodnom filmskom festivalu u Karlovima Varima osvojio je američko-francuski film „Bob i drveće“ film o drvoseči Bobu Tarasuku koji sam kao naturščik glumi svoj život.

U drugoj takmičarskoj selekciji igranih dugometražnih filmova koja je istovremeno i noseća programska sekcija festivala i važnija, jer daje pregled najnovijeg iz postkomunističkih kinematografija nagradjen je madjarski film „Dete srede“ režiserke Lili Horvat.

Globusi za najbolje glumca i glumicu otišli su u češke ruke – Aleni Mihulovoj za ulogu patronažne sestre u češkom filmu „Domaća nega“ i Krištofu Hadeku za ulogu u češkom filmu „Zmijska braća“.

Nagrada festivalske publike pripala je italijanskom filmu režisera Paola Sorentina „Mladost“ sa Majklom Kejnom i Harvijem Kajtelom koji je na svečanom zatvaranju festivala preuzeo jedan od globusa za doprinos svetskoj kinematografiji.

Prvi globus za doprinos svetkom filmu je na otvaranju festivala 3. jula uručen američkom glumcu Ričardu Giru.

Glavni medjunarodni žiri ocenio je visoko to što festival u poznatoj češkoj banji za razliku od drugih festivala prestižne A kategorije daje šansu mladim filmskim umetnicima.

„Podelili smo sedam nagrada a od toga pet ide umetnicima koji su predstavili debitantska ostvarenja“, kazao je večeras u ime žirija islandski glumac Olafur Dari Olafson.

Na jubilarnom, 50. festivalu u Karlovim Varima od 3. do 11. jula prodato je rekordnih 135.105 ulaznica za 488 projekcija 223 filma.

Od prikazanih filmova 35 je na festivalu imalo svetsku premijeru, 26 medjunarodnu a 12 evropsku.

Naredne godine festival u Karlovim Varima ponovo će obeležavati jubilej – 70 godina svog postojanja, pošto se u vreme komunističke Čehoslovačke održavao svake druge godine na smenu sa Medjunarodnim filmskim festivalom u Moskvi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar