Uputstvo za upotrebu

Egzotično voće je obično čudnog imena, izgleda, a često i ukusa. Pored porekla, dobro je znati i šta sadrži, kako se jede, ali i kako se priprema.

Avokado je poreklom iz centralne Amerike, ali se uspešno gaji i u Maroku i Izraelu. Veoma je bogat mastima, ali onim takozvanim dobrim, koje štite zidove arterija. Njegovo meso je kremasto i mekano, tako da lako može da se maže na hleb umesto putera. Ukus avokada se odlično slaže uz meso rakova, pršutu i mlade sireve, pa je zbog toga idealan za pripremanje predjela. Treba paziti samo na činjenicu da u dodiru sa vazduhom vrlo brzo menja boju i tamni, to jest oksidiše. Zbog svega toga, treba ga pripremati neposredno pred serviranje. Sadrži proteine, vitamine A i C, kalijum, a takođe je i jako kaloričan.

Prava postojbina papaje je Meksiko. Međutim, poslednjih godina uspešno se uzgaja i u nekim delovima Mediterana. Žutog mesa i u sredini puna crnih semenki, papaja ima ukus koji podseća na zrelu kajsiju i dinju. Važno je znati da papaja sem vrlo prijatnog ukusa može da se pohvali i obiljem važnih supstanci, a to su pre svega vitamini A i C. Ipak, to nije sve. U papaji ima i dosta kalijuma, proteina, biljnih vlakana i vrlo malo kalorija. Ono po čemu se izdvaja od ostalog egzotičnog voća jeste visok procenat papaina. To je enzim koji pospešuje varenje. Papaja se može jesti sama, u voćnoj salati, ali jako dobro ide i uz pršutu.

Žuto-narandžastog mesa i veoma prijatnog slatkastog ukusa koji pomalo podseća na krušku – to je mango. Rasprostranjen je u svim zonama tropske klime, a poreklom je iz Indije. Jede se tako što se preseče napola, pa se polutke okrenu na suprotnu stranu da bi se eliminisala velika koštica koja se nalazi u sredini voćke. Meso se vadi i jede kašičicom. Mango je izuzetno bogat vitaminima A i C. Takođe sardži i proteine, biljna vlakna, masti i kalijum, koji pomaže u regulisanju krvnog pritiska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar