Vatreni prsten

Vatreni prsten – neobično pomračenje Sunca, može se videti s Indijskog okeana.
Srećnici koji žive na Indijskom okeanu imaće priliku da prisustvuju retkoj pojavi u ponedeljak, 26. januara. Tada će prstenasto pomračenje Sunca transformisati Sunce u taman disk sa svetlim prstenom oko njega.
U solarnoj eklipsi Mesec se pomera između Sunca i Zemlje, bacajući svoju senku na kopnenu površinu.
U prstenastoj eklipsi dešava se mali pomak u udaljenosti planeta koja nastaje iz nebeske mehanike i znači da Mesec ne pokriva u potpunosti Sunčevu površinu, kao što to čini u totalnoj eklipsi.
Umesto toga, za one koji posmatraju ovu pojavu direktno ispod njenog dešavanja Mesec pokriva većinu Sunčeve površine i prsten Sunčeve svetlosti obasjava rubove ovog diska.
Za one koji ovu pojavu posmatraju iz drugog ugla Sunce je delimično pomračeno, kao da je jedan njegov deo otkinut.
Prema Fredu Espenaku, veteranu u posmatranju eklipsa iz Nase, totalna eklipsa može se posmatrati od zapada prema istoku u ponedeljak od 06.06 GMT do 09.52 GMT.
Totalna eklipsa najbolje će se videti na Indijskom okeanu i u zapadnoj Indoneziji.
Delimična eklipsa moći će da se vidi u mnogo širem pojasu, uključujući južnu trećinu Afrike, Madagaskar, Australiju, jugoistočnu Indiju, jugoistočnu Aziju i Indoneziju.
Ovo će biti jedino prstenasto pomračenje Sunca koje će se dogoditi ove godine. Poslednje je bilo 7. februara 2007. godine, a posle ponedeljka, sledeće će se dogoditi 15. januara 2010. godine.
Veliki događaj za obožavaoce pomračenja dogodiće se 22. jula ove godine, kada će totalno pomračenje Sunca biti vidljivo iz Indije i Kine, dve najnaseljenije zemlje na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pomracenje suncazabavazanimljivosti
Komentari (0)
Dodaj komentar