Važno je biti uporan

Neverovatna vest dolazi nam iz grada Džajapur u Indiji.
Sedamdeset tri godine star čovek nije položio ispite iz desetog razreda srednje škole, i to po trideset deveti put! Ovaj poslednji neuspeli izlazak na ispit dogodio se u petak. Nakon još jednog neuspeha ove godine, sledeće godine moći će da ponovo okuša sreću pred profesorima. Bez obzira na sve, on se i dalje nada da će mu obrazovanje poboljšati poslovne, ali i bračne prilike.
Džatav, farmer iz pustinjske države Radžastan u zapadnom delu Indije, nije imao osnovno obrazovanje kao dete. Zato još od 1969. godine pokušava da položi ispite; tada mu je starešina u vojsci rekao da školovanje može da mu poveća šanse da ga prime u vojsku.
"Od tada pokušavam da položim ove ispite, ali bez ikakvog uspeha", izjavio je Džatav za lokalne novine nekoliko dana nakon što je primio loše vesti da opet nije položio ispite.
Džatav je ipak uspeo da položi jedan ispit, i to drevni jezik sanskrit. Dodao je i da je uspeo da sakupi samo 103 boda od ukupnih 600 bodova na testovima za polaganje ispita.
Iako je suviše star da bi sada pristupio vojsci, i dalje se drži svog cilja i nada se da će nakon što položi ispite postati mnogo poželjniji neženja.
"Nisam mogao da se oženim jer su sve devojke rekle mojoj porodici da nemam dovoljno obrazovanja. Moja sudbina je bila takva da su mi bili uskraćeni obrazovanje i bračni život", rekao je on.
Ipak, Džatav ne žali ni za čim: "Ja sam srećna i zadovoljna osoba".
Možda će ipak sledeći put uspeti da položi ispite. Ako mu se baš taj, jubilarni četrdeseti put, i posreći!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

upornostzabavazanimljivosti
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    E, baš kad zapneš nešto kao… što ti ne ide pa ne ide. Dođe ti da se pouzdaš jedino u sreću.