Veličina je bitna

Sigurno ste negde pročitali da „srednje velika“ jabuka nije više jabuka prosečne veličine koju možemo da nađemo u prodavnici. Šta to zapravo znači? Koja je zapravo veličina te jabuke „srednje veličine“? A banana ili breskva srednje veličine? I koji su onda iznosi kalorija po voću? Da li je i kod voća bitna veličina?
Ovo su dosta dobra pitanja, koja ste verovatno i sami sebi postavili mnogo puta.
Za početak, evo spiska šta jedna porcija voća i povrća bukvalno znači: jednu polovinu šolje voća, jedan srednji komad voća, jednu četvrtinu šolje sušenog voća, tri četvrtine šolje soka od stoprocentnog voća ili povrća, jednu šolju zeljastog povrća, pola šolje kuvanog ili svežeg povrća.
To vam još uvek ne govori kako to izgleda u namirnicama, tako da bi ovo moglo da vam pomogne u razjašnjavanju: jedno srednje parče voća bilo bi veličine teniske lopte, jedna šolja voća ili povrća bilo bi voće/povrće veličine lopte za bejzbol, jedan krompir srednje veličine bio bi veličine kompjuterskog miša, jedna polovina šolje grožđa bila bi gomila grožđa veličine jedne električne sijalice, jedna šolja zelene salate su četiri lista zelene salate.
Ako imate zaista veliku ili zaista malu jabuku, očigledno je da će i broj kalorija biti različit. Međutim, ljudi ne bi trebalo da brinu o broju kalorija u voću i povrću koje konsumiraju, osim ako je u pitanju sušeno voće ili sok, jer broj kalorija nije toliko bitan u odnosu na sve one vitamine koje voće i povrće sadrže. Takođe, kada je reč o voću i povrću, i dalje važi teorija da je više – bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranapovrćeveličinavoćezabava
Komentari (0)
Dodaj komentar