Zanimljivo: Robot-pastir uskoro na pašnjacima! (video)

Čeka nas robotizovana budućnost poljoprivrede?

Ovo je sigurno upečatljiva slika: četvoronožni robot-pastir preko travnate padine upravlja stadom ovaca bez čoveka na vidiku. Razvoj tehnologije ide u pravcu uništavanja prirodnog sveta, piše The verge.

Ali da li je to moguće? Da li bi robot mogao zaista da preuzme posao pastira?

Snimci dolaze iz novozelandske firme Rokos, koja je ove nedelje najavila partnerstvo sa proizvođačem četvoronožnog robota Spot koji glumi u videu (i mnogim drugima). Rokos pravi softver za daljinsko upravljanje robotima, a video prikazuje jedan od slučajeva njegove primene – poljoprivredu.

„Opremljen korisnim opterećenjima kao što su temperatura, LIDAR, gas i senzori kamere visoke rezolucije, Spot kreće po gurbim okruženjima za snimanje podataka u realnom vremenu“, kaže kompanija u postu na blogu. „U poljoprivredi poljoprivrednici mogu pristupiti informacijama kao što tu tačnije i najsavremenije procene prinosa. To omogućava pristup novoj kategoriji automatizacije i sigurnije, efikasnije poslovanje.“

Farmer i pastir Džejms Rebenks, čija autobiografska knjiga iz 2015. opisuje život pastira u engleskom jezeru, izjavio je: Na kraju dana, pastir je jedino rešenje krajnje neobičnog problema, „vrhunske tehnologije za ovaj posao“. Odgajaju ih, obučavaju i prodaju ljudi koji poštuju njihov rad; ne trebaju im fosilna goriva da bi se pokretala; i što je najvažnije, oni su „prijatelj i pratilac njihovih pastira“. Ko bi mogao tražiti više?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

robotrobot-pastir
Komentari (0)
Dodaj komentar