Zašto se muškarcu CEPA MAJICA kad postane tata? Ovaj običaj nagoveštava sreću i radost

Običaj da se ocu cepa košulja ili majica kada se rodi dete je od pamtiveka, ali da li znate koja je pozadina ove priče?

Jedna od najprihvaćenijih teorija je da se tokom vremena svaka majica ili košulja iskrza i istanji. Zato se cepanjem stare majice ili košulje novopečeni otac primorava da kupi novu, jer svaka nova košulja predstavlja novu snagu.

Upravo zbog toga, kada se dete rodi, rođaci, komšije,kumovi i prijatelji navale da cepaju ovaj odevni predmet novog oca uz reči:

„Ovu da pocepamo, još mnoge da promeniš, ti i tvoje dete imali snage i pameti nove, dok god ste živi i zdravi.“

Ono što znamo je da ovaj običaj vodi poreklo iz davne prošlosti, kada se deca nisu rađala u porodilištima, već u kući, u šumi, na njivi i drugim mestima.

Ranije nije bilo svakojake opreme za bebe. Novorođenče je pri rođenju trebalo uviti u neki komad tkanine, da bi se zaštitilo od hladnoće.

U slučaju da nije bilo pripremljeno platno za uvijanje, muška majica ili košulja bila je najpogodnija za tu namenu. Izbegavala se ženska odeća za povijanje, jer su žene 40 dana po porođaju bile smatrane nečistima.

Postoji verovanje da rođenje deteta mora da dovede do očeve psihičke promene. Kako zmija menja staru kožu zarad nove, tako i muškarci rođenjem dece moraju da se pripreme za promenu i za novu ulogu – ulogu oca.

Takođe, postoji verovanje da samo muškarci muškarcima treba da cepaju majice i košulje, jer na taj način donose sreću jedni drugima i mogućnost da i sami postanu uskoro očevi zdrave dece. Smatra se da će, ako uzmu komadić košulje od novopečenog oca, dobiti i sami dete istog pola.

Koja god simbolika bila u pitanju, ovaj običaj nagoveštava sreću i radost zbog rođenja novog života, piše zadovoljna.nova.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebaotacroditeljtatazanimljivosti
Komentari (0)
Dodaj komentar