Zeka razdora

Vreme je praznika, kupovine poklona i darivanja. Obično su to šarena jaja ili neki slatkiši. Svi volimo da probamo one slatke čokoladne uskršnje zečeve. Međutim, verovali ili ne, i ova uskršnja poslastica postala je predmet parničenja. Evo i cele priče.

Jedna od najpopularnijih uskršnjih poslastica – čokoladni zeka, koji se obično daruje deci uz uskršnja jaja, takođe izlivena od čokolade, posvađala je evropske čokolatijere. Uoči Uskrsa, švajcarski konfiser Lint Špringli tužio je sudu austrijskog proizvođača Hausvirt – zbog rasturanja plagijata švajcarskog čokoladnog zeke.

Uprkos prividnoj apsurdnosti, pozadina ovog sukoba nije zanemarljiva. Švajcarci su u prošloj godini ostvarili uskršnji promet čokoladnim artiklima od oko 1,8 milijardi franaka (1,15 milijardi evra), a dobit je pri tom iznosila neto 78,1 miliona evra. Da li je slatki zeka u zlatnom staniolu zaista švajcarski originalni proizvod – ustanoviće se na sudu. Naime, austrijski proizvođač poziva se na osamdesetogodišnju tradiciju prodaje baš tog modela. U širem obrazloženju Austrijanci ukazuju na činjenicu da su Švajcarci tek pre dve godine internacionalno patentirali svoj proizvod. Jasno je i zašto su tako postupili – zato što su samo u prošloj godini prodali 11,6 miliona primeraka ovog artikla, kako kažu Austrijanci. Oni se nadaju da će dobiti parnicu, kao i jedan nemački proizvođač kojeg je takođe tužio koncern iz Švajcarske.

Da li je čokoladni zeka zaista švajcarski, ili pak austrijski – dokazaće, izgleda, sud. Naizgled apsurdna stvar, iza koje se, međutim, kriju novac i prestiž. Čim su te stvari u pitanju, izgleda da jedino sud može da pomogne. Ostaje nam da sačekamo i da vidimo da li će na kraju pobediti švajcarski ili austrijski zeka – kao i da grickamo ove domaće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar