Zlatni medved napunio 65 godinu (VIDEO)

Zlatni medved (Goldener Bär)  –  koji je najviša nagrada na filmskom festivalu u Berlinu – je ne samo skulptura, već je to i simbol tolerancije, mira i razumevanja.

Zlatnog medveda, koji se dodeljuje od 1952. godine, dizajnirala je umetnica Rene Sintenis u obliku medveda koji je simbol Berlina.

Nagradu dodeljuje internacionalni žiri kojim ove godine predsedava 78-godišnji holandski režiser i producent Pol Verhoven.

Prošle godine na 66. Filmskom festivalu Zlatnog medveda je, kako se i očekivalo, osvojio potresni dokumentarac Djanfranka Rosija, „Vatra na moru“ o sudbinama imigranata na italijanskom ostrvu Lampeduza.

Prvog Zlatnog medveda dobio je švedski režiser Arne Matison, a jedan od dobitnika Zlatnog medveda je i režiser iz Srbije Želimir Žilnik 1969. godine za film „Rani radovi“.

Sa prostora bivše SFRJ dobitnica je i Jasmina Žbanić za film “Grbavica” Bosna i Hercegovina.

Za vreme „hladnog rata“, festival je bio poprište skandala, a najpoznatiji se dogodio 1970-te kada je film Mihaela Verhovena „O.K.“ bio uzrok suspenzije festivala.

Medju dobitnicima Zatnog medveda su režiseri Vitorio De Sika, Rainer Maria Fasbinder, braća Tavijani, Miloš Forman, Džon Kasavates, Ang Li, Robert Altmam, Jiri Mencel, Roman Polanski, Mikelanđelo Antonioni. Zlatnog medeveda nijedan režiser nije dobio dva puta.

Ove godine za Zlatnog medveda konkuriše 18 filmova, a direktor festivala Diter Koslik rekao je da Berlinale neće izneveriti svoju reputaciju velikog angažovanog filmskog festivala i da će se truditi da baci “malo svetlosti i optimizma u svetu pogodjenom raznim krizama”.

„Napravili smo program dugometražnih filmova rukovodjeni temama hrabrosti i optimizma koji su puni humora, rekao je Koslik i dodao da će biti prikazano oko 400 filmova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar