Znate li kako je nastao izraz Pirova pobeda?

Izraz Pirova pobeda, koristi se kada se želi opisati da je neki uspeh postignut uz velike žrtve i da je po tome jednak porazu.

Koristi se kad se želi istaći da je neko ostvario cilj koji je želeo, ali je za to platio visoku cenu i umesto sreće zbog postignutog uspeha, preovlađuje nezadovoljstvo.

Fraza je dobla naziv po epirskom kralju Piru, čija je armija pretrpela nenadoknadive gubitke u pobedama nad Rimljanima kod Herakleje 280. p.n.e. i Askula 279. p.n.e., za vreme Pirovog rata. U obe bitke Rimljani su izgubili više ljudi, ali su imali mnogo veće rezerve kojima su popunjavali svoje trupe, tako da su njihovi gubici naneli manje štete njihovim ratnim naporima nego što su Pirovi gubici naneli njemu.

Pošto je izgubio previše vojnika u pobedama protiv Rimljana, kralj Pir je rekao: “Još jedna ovakva pobjeda i ja ću se vratiti u Epir sam” ili, po drugima: “Ako pobedimo u još jednoj bitki protiv Rimljana, bićemo potpuno uništeni”. Pir jeste pobedio u nekoliko početnih bitaka, ali su na kraju ipak Rimljani dobili rat.

Osnovni smisao izraza “Pirova pobeda” je da označava pobedu kojom se dobija bitka, ali gubi rat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bitkapirova pobedarat
Komentari (0)
Dodaj komentar