Znate li šta znači grčki izraz „opa“?

“Opa!” je grčki izraz koji se često čuje u slavlju života. Ako ste bili u Grčkoj, ili gledali filmove čija je radnja smeštena u Grčku, čuli ste ovaj izraz na venčanjima, proslavama.

Ali to je mnogo više od običnog usklika. To je koncept koji sa sobom nosi duboko značenje.

Od svojih drevnih korijena, grčka izreka „Opa!“ može se promatrati kao dve strane istog novčića: jedna strana odnosi se na uzdižući, nadahnjujući, entuzijastičan izraz koji se često čuje tokom neke vrste proslave, a drugi se vrlo ozbiljno odnosi na ljudsku potrebu da ostanemo budni, upozorimo sebe i druge, pazimo na svaku moguću “opasnost” na svom putu i budemo budniji prema životnim potencijalima, neograničenim mogućnostima.

Pomalo nalik holističkom konceptu jina i janga u kineskoj filozofiji, obe strane grčkog izraza međusobno su zavisne i potrebne za ispunjenje našeg najvećeg potencijala.

Angliziranim slovima grčkog alfabeta stvorio se akronim OPA. Slovo “O” odnosi se na osnovnu ljudsku potrebu da se “smisleno poveže s drugima”; slovo „P“ odnosi se na osnovnu ljudsku potrebu za „delovanjem s dubljom svrhom“; a slovo “A” odnosi se na osnovnu ljudsku potrebu da “prigrli ceo život.

Samim tim, stari Grci su, možda i nehotice otkrili tajnu dobrog življenja.

Zato, kada vam bude teško, samo uzviknite Opa!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grckaizrazopa
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Makedonec

    Opa znači skači

  • Zglobni Skoč

    Op trt gevezen zajn.

  • Anonimni

    To je srbski izraz. “ Prvo skoči pa reci hop ( opa).

  • gordana.

    A cije je „JUPI“?