Znate li zašto kažemo „pijan kao majka“?

U razgovoru često koristimo izraze za koje ne znamo odakle potiču. Jedan od njih je upravo i „pijan kao majka“. Ovakvi izrazi uglavnom su vode poreklo iz mitologije, narodnih običaja i verovanja, religije i istorije.

Prema sajtu Opšte obrazovanje, Akademik Berislav Berić ovako objašnjava izraz „pijan kao majka“:

„U vreme kada su se žene porađale po kućama, bez stručne pomoći, u slučajevima kada je dolazilo do zastoja porođaja, ili ako je porođaj bio veoma bolan, babice su davale porodiljama da piju alkohol, i to po mogućnosti što jaču rakiju, da bi one na taj način bile obezboljene. To narodno iskustvo ima svoju osnovu i u medicini. Utvrđeno je, naime, da određene (ne prevelike) količine alkohola u toku porođaja dovode do popuštanja grčeva materice i opuštanja mišića. Na taj se način zaista olakšava porođaj. Čak i radi predupređivanja pobačaja svojevremeno su davane ženama manje količine konjaka ili vinjaka da bi se sprečilo grčenje materice, što je jedan od znakova pretećeg pobačaja. Tako se postupalo i u našim zdravstvenim ustanovama, a na Zapadu, naročito u Skandinaviji, to je bila redovna praksa. Sve to, dakle, ima svoje opravdanje i, da kažemo, logično objašnjenje. Na taj način je, onda, nastao i izraz pijan kao majka, jer su žene u porodu stvarno napijane, one su bile pijane.”

Lingvisti drugačije objašnjavaju ovaj izraz. Oni smatraju da se on povezuje sa izrazom „pijan kao majka zemlja“. Primitivni  narodi su verovala da majka zemlja treba da bude natopljena kišom da bi obavljala svoju glavnu funkciju. Prema ovom objašnjenju, „pijan“ u stvari znači „natopljen“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

humorzanimljivosti
Komentari (0)
Dodaj komentar