Znate li zašto su zapravo izumljene motorne testere? Pripremite se na vrlo neprijatno iznenađenje

Prve asocijacije na motornu testeru verovatno su vam drvoseče ili horor filmovi, ali ovaj se alat razvio i primarno koristio u potpuno drugačije svrhe – kao medicinsko pomagalo prilikom porođaja.

Pre uobičajenog porođaja putem carskog reza, sve bebe morale su da prođu kroz porođajni kanal što nije uvek moguće zbog njihove veličine ili drugih faktora koji takav porođaj onemogućuju. Iz navedenih razloga izumljeno je medicinsko pomagalo za koje se verovalo da omogućuje sigurno donošenje beba na svet. Motorna testera koristila se kako bi se stvorio dodatan prostor za prolazak kroz porođajni kanal, što se postizalo uklanjanjem delova kostiju i hrskavice, prenosi Klik.hr.

Ovaj je zahvat bio poznat pod imenom simfiziotomija, a prvotno se izvodio pomoću maloga noža i testere za uklanjanje kostiju.

Što je simfiziotomija?

Simfiziotomija je postupak koji se provodio na trudnicama pre, za vrijeme ili nakon porođaja na mestu uobičajenom za carski rez. Postupak uključuje presecanje hrskavice i ligamenata karličnog zgloba, ili u ekstremnim slučajevima takozvanu pubiotomiju, odnosno testerisanje kroz kost same karlice, kako bi se proširila i omogućio nesmetan porođaj deteta. Postupak je nosio rizik od povreda uretre i bešike, infekcija, ekstremnog bola i dugotrajnih poteškoća u hodanju, a sprovodio se bez anestezije. Simfiziotomije su od 1597. godine postale rutinski hirurški postupak prilikom ometanog porođaja. Procenjuje se da je oko 1500 žena nesvesno i bez pristanka iskusilo simfiziotomiju tokom porođaja u Republici Irskoj između 1944. i 1987.

Međutim, 1780-ih, u pokušaju da olakšaju uklanjanje karlične kosti i smanje trajanje zahvata, lekari Džon Aitken i Džejms Džefri izumeli su motornu testeru. U glavi su vam verovatno motorne testere koje koristimo za seču drveća danas, ali original je bio značajno manji i izgledao je poput modernog kuhinjskog noža sa zupčastim lancem koji se motao u oval. Alat je nastavio da se koristi veći deo 19. veka te je vremenom počeo da se primenjuje i u operacijama sečenja kostiju ka i u amputacijama.

Ovaj je alat evoluirao do dimenzija i snage slične onoj koju poznajemo i danas te je tada, usled poboljšanja tehnike, higijene i kliničke prakse generalno, zabranjen. Simfiziotomije se više ne izvode, ali ponekad se i dalje događaju u zemljama trećeg sveta u kojima operacijske sale za carski rez nisu standardna pojava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

motorna testera
Komentari (0)
Dodaj komentar