ALARM! Ovo su prvi signali da vam je mentalno zdravlje narušeno!

Potiskivanje emocija kao i brojni drugi uzroci mogu da dovedu do ozbiljnih psihičkih posledica
Mnogi ljudi sve više žive stresnim načinom života, uz svakodnevne izazove i uz smanjenu brigu o sebi i svojim potrebama.

Zbog svega toga mentalno zdravlje takvih osoba može da bude vrlo ugroženo.

Svaki pojedinac ima drugačiju energiju, hrabrost i snagu kada se pojave različite životne prepreke i kada dođe do određenih teškoća.

Ti problemi mogu da se reše ako reagujete na vreme i ne zanemarite svoje zdravlje, piše Lovesensa.

Evo koji rani signali ukazuju na narušeno mentalno zdravlje.

Simptomi: želja za izolacijom od drugih, prestanak uživanja u aktivnostima koje ste ranije voleli, kraće ili duže spavanje od uobičajenog, prejedanje ili drastično smanjen apetit, nedostatak energije, poroci, nekontrolisano iskazivanje neubičajenih emocija, zbunjenost, nagle promene raspoloženja, demotivisanost i teškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, problemi sa koncentracijom ili pamćenjem, prevelika samokritičnost i bes prema sebi i drugima, konstantan osećaj nezadovoljstva.

Ukoliko osetite neke od ovih simptoma, vrlo je važno da što pre potražite stručnu pomoć. Tretman zavisi od mentalnog stanja svakog pojedinca, pa u zavisnosti od toga biće definisano da li ćete imati kognitivno-bihejvioralnu terapiju, dijalektičko bihejvioralnu terapiju ili neki drugi vid terapije.

Važno je i da promenite životne navike i na taj način pomognete sebi i unapredite svoje mentalno zdravlje. Promenite način ishrane, više se odmarajte, pokušajte da promenite stav i ugao posmatranja i posvetite se aktivnostima koje vas opuštaju.

Možda i vodeći uzrok za pogoršano mentalno zdravlje svakako je potiskivanje emocija. Otvorite svoje srce, pokažite bliskim ljudima šta osećate i oslobodite se tereta negativnih misli, neprijatnih osećanja i pustite emocije na slobodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mentalno zdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar