Antidepresivi dovode do ozbiljnog zdravstvenog problema

Ako uzimate antidepresive, možete povećati svoju telesnu težinu, nalazi su britanske studije koji su izazvali iznenađenje među stručnjacima za mentalno zdravlje.

Psihijatri su još ranije ukazivali na ovu pojavu na osnovu povremenih žalbi svojih pacijenata.

U istraživanju, pacijenti su koristili neki od desetak uobičajenih antidepresiva. Pokazalo se da su šanse 21% veće da će sa lekovima dobiti dodatnih 2 do 4 kilograma telesne težine.

Studija ne dokazuje da su lekovi uzrokovali povećanje telesne težine, već da samo postoji veza koja može pomoći da se objasni povećanje gojaznosti.

Lekari naglašavaju da nijedan pacijent ne bi trebalo da prestane da uzima svoje lekove samoinicijativno. Ukoliko pacijenti imaju bilo kakvih zabrinutosti, trebali bi da razgovaraju sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Istraživanjem se ustanovilo da se povećan rizik od povećanja telesne težine (mase) pojavljivao posle dve do tri godine kontinuirane upotrebe istih lekova i trajao je do šest godina. Istraživači nemaju objašnjenje zašto se dodatni kilogrami nisu pojavili odmah po uzimanju lekova već tek nakon nekoliko godina od početka upotrebe.

Pokazalo se da kod nekih pacijenata sa normalnom težinom antidepresivi uzrokuju prekomernu težinu ili gojaznost sa 29 procenata povećanog rizika u poređenju sa onima koji ne uzimaju antidepresive.

Jedan američki stručnjak rekao je da njegovi pacijenti imaju različita iskustva sa antidepresivima. Ispostavilo se da pojedini pacijenti ne dobijaju dodatnu težinu, a neki dobijaju veći broj kilograma, čak pojedini pacijenti gube telesnu težinu. Savetuje se pacijentima kojima se povećava telesna težina dok uzimaju antidepresive, da pokušaju da jedu uravnoteženo zdravu hranu i više vežbaju.

Alternative metode su dostupne osobama kojima ne odgovaraju antidepresivi. To uključuje terapiju razgovorima i umereno povećanje fizičkih aktivnosti, vežbanje.

Istraživanje

Za studiju je istraživački tim prikupio podatke od skoro 300.000 muškaraca i žena u periodu od 2004. do 2014. godine. Oko 20% njih je uzimalo antidepresive.

Istraživači su zabeležili svaku promenu telesne težineu od najmanje 5 procenata.

Za svakih 100 osoba koje su koristile antidepresive, 11 je godišnje dobilo na težini, a to je u poređenju sa 8 na 100 onih koji nisu koristili antidepresive.

Tokom druge i treće godine uzimanja antidepresiva, pacijentov rizik za 5 posto povećanja telesne težine bio je oko 46 procenata veći u odnosu na osobe koje ne koriste lekove.

U studiji je praćeno dejstvo 12 vrsta antidepresiva.

Napomene

Kao i kod svih medicinskih tretmana, pacijenti i njihovi lekari moraju odmeriti prednosti antidepresiva i eventualne nedostatke i nuspojave.

Nelečena i netretirana depresija je skoro uvek povezana sa besom i raznim zdravstvenim posledicama po pacijente, što može dovesti do invaliditeta, pa čak i samoubistva. Zato je pronalaženje antidepresiva koji olakšava simptome – dugotrajnu tugu ili anksioznost, često prioritet za ljude koji pate od ove bolesti, a sve drugo je manje važno od toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antidepresividepresijanuspojave
Komentari (0)
Dodaj komentar