Depresija (1)

Iako od depresije prevashodno pate žene, takve mučne situacije umeju da se dogode i muškarcima. U slučaju da ne znate o čemu je reč, to je ono stanje kad najveći deo svog vremena provodite tako što se osećate vrlo neraspoloženo i jadno, kada prestanete da uživate u većini svojih uobičajenih aktivnosti, kada imate probleme sa snom, kada ste usporeni, uznemireni ili preterano aktivni. Ako tome dodate umor i nedostatak energije, te malo osećanja bezvrednosti ili griže savesti zbog stvari oko kojih ne treba da razbijate glavu, onda valja da znate da je reč o depresiji. Mada je u pitanju reč ženskog roda, od nje pati i jači pol.
Nekim ljudima depresija jednostavno dođe i prođe. Međutim, nekima predstoji svakodnevna borba oličena u usponima i padovima koje prate krupne promene raspoloženja. To ozbiljno ugrožava kvalitet života. Depresija je jedan dosadni „crni pas“, kako je svoju neraspoloženost i apatiju opisivao Vinston Čerčil.
Naravno, možete biti od onih koji uvek uspevaju da nasmeju društvo, ali i vi imate pravo da budete očajni s vremena na vreme. Postoji izreka koja kaže: kada bismo se otarasili depresivaca, izgubili bismo i najkreativnije ljude na svetu. Činjenica je da mnogi kreativci pate od depresije, a za to se zna sticajem okolnosti jer su oni pod lupom javnosti. Šta je uzrok tome što mnogi muškarci danas pate od depresije? Da li je život u današnjem društvu tako težak da ljudi to prosto ne uspevaju da podnesu?
U prošlosti su postojale snažne porodične i društvene veze, što je davalo jak osećaj sigurnosti. Danas su te norme izgubile na značaju, a posledica je osećanje usamljenosti i anksioznosti. Jedan od razloga što je problem depresije danas tako uočljiv jeste i to što depresija, zahvaljujući obrazovanju i podizanju društvene svesti, više ne nosi žig srama. Problem disbalansa u osećanjima nije nešto čega se treba stideti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar