Depresija (2)

Tužno je što jedna predrasuda o depresiji još uvek opstaje: pošto depresija pogađa emocije, često se neosnovano smatra znakom neuspeha u životu. Budući da je jedan od osnovnih simptoma depresije negativan doživljaj sopstvene ličnosti, nije čudno što oni koji su depresivni lako poveruju u to. Ironija je u tome što mnogi depresivci (oba roda) zapravo i sami osećaju da nemaju pravog razloga za tu količinu neraspoloženja. Nisu ni zlostavljani, ni tučeni, nije im dijagnostikovana nikakva smrtonosna bolest, ne žive na ulici… Zašto se onda ljudi osećaju tako jadno?

Depresivnim osobama teško je da održavaju veze s ljudima, pošto jedino žele da se što bolje sakriju od sveta. U stvari, povlačenje i udaljavanje od prijatelja i porodice je jedan od najočiglednijih simptoma depresije.

Svakako je najteže za osobu koja pati od depresije da bude dobra prema samoj sebi. Sport i što više sna – to uvek pomaže. Ako nemate negativan utisak o izgledu svog tela, nećete imati ni unutrašnjih problema. Samo ako ste zadovoljni sobom, možete nastaviti svoj život punom parom, a onda za depresiju više nema mesta. Na kraju, kada se budete izvukli iz loših misli, doći ćete do zaključka da treba da ste zahvalni svojoj depresiji. Ponekad se tako mnogo zavaravamo u pogledu određenih stvari, a trebalo bi da čvrsto držimo kontrolu nad onim što nam se dešava u životu.

Pomoć u vidu alkohola ili drugih opijata nije vam potrebna. Oni će vam samo pojačati beskrajnu tamu, očajanje i samoprezir. Pogledajte u sebe i iskreno procenite koliko razloga imate da budete srećni. Naravno, procenite i da li ima realnih osnova da se ne osećate sasvim dobro. Nezadovoljstvo uvek postoji i čuči negde u nama. Neophodno je da ga locirate, a zatim da vidite koji je najbolji način da ono bude uklonjeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar