Kada je vaš prijatelj ophrvan problemima – kako mu pomoći? Šta kažu stručnjaci?

Naš narod kaže: „Na muci se poznaju junaci“. Kada prijateljima zatreba pomoć, onda su tu prijatelji – ali treba pomoći na pravi način.

Kada se vaš prijatelj bori sa problemima, normalno je da osetite potrebu da mu bol učinite podnošljivim.

Možete da istaknete ono što je učinio pogrešno ili mu reći šta treba sada da čini. U duhu prijateljstva, možete napraviti kritičnu grešku, što ukazuje na to da ne pravite limunadu od limuna – već nudite savet koji može da poruši vaše prijateljstvo, odnosno da „prijatelju stanete na muku“.

Ponuda pogrešnih a naizgled korisnih saveta često otkriva nerazumevanje problema. Za nekoga ko se oseća teško i ima puno problema, pogrešan savet može biti sličan predlogu da utopite osobu koja treba da nauči da pliva! Može biti premalo ili prekasno.

Umesto toga, pokušajte da se stvarno povežete sa pritiskom koji oseća vaš prijatelj i shvatite situaciju u kojoj se nalazi. Umesto da savetujete „sa strane“ i pametujete, dozvolite sebi da osetite kakvu bol preživljava vaš prijatelj, a zatim izrazite empatiju. Obratite pažnju na iskrenu želju da se on oseća bolje, a zatim izrazite to saosećanje.

Takođe, istaknite sve pozitive strane vašeg prijatelja i pozitivne strane situacije u kojoj se nalazi. Na primer, možete podržati prijatelja jer priznaje da je naučio važnu lekciju u svom životu, osećao se previše sigurno i nije bio spreman na iznenađujuće događaje. Kada prijatelj shvati da je prerano bio siguran da je spreman za sve izazove, što ga je dovelo do neugodnog neuspeha, možete potvrditi da će mu ova lekcija dosta pomoći u budućnosti.

Pažljivo ukažite na lekciju koju je vaš prijatelj naučio iz nemilog događaja, ali ukažite i na pozitivna iskustva iz tog događaja, koja on trenutno ne vidi jer je zaokupljen negativnim utiscima. Najbolje je ponuditi takve perspektive tek nakon što vaš prijatelj oseti da ste vi stvarno „sa njim“ i da želite da mu pomognete. Čak i tada, ne morate pitati da li želi vaše predloge i sugestije, možda on već ima svoje ideje o tome kako nastaviti napred, a ono što zaista želi jeste podrška, poverenje i saosećanje.

Kada ste u mogućnosti da budete pored nekog ko prolazi kroz teškoće, vi ćete biti cenjeni kao pravi prijatelj. A ako učinite to da su prijatelji u stanju da priznaju neke pozitivne stvari ili nauče neke lekcije iz svojih bolnih okolnosti, oni će vam biti zahvalni što ste ih podržali u teškim trenucima.

Kada pozitivno gledate na svoje ili prijateljeve probleme i pomažete u rešavanju, stručnjaci slikovito kažu: “Ako vam život podari kiseo limun, nemojte kukati nego od njega napravite ukusnu limunadu.“

Napomene

Izneli smo zapažanja stručnih lica o tome kako pomoći prijatelju ili rođaku. Mada smo pisali u muškom rodu, isti je način kako pomoći prijateljici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

podrškapomoć prijateljuprijateljstvorazumevanje prijateljasaosecanje
Komentari (0)
Dodaj komentar