Kako prepoznati depresiju?

Smatra se da javljanju depresije doprinose i genetski faktori i faktori sredine. Depresivne osobe veoma su osetljive na odvajanje i odbacivanje; čest je slučaj da sebi postavljaju veoma visoke zahteve i da su sklone samopotcenjivanju i samoodbacivanju ako te zahteve ne ispune.

Za lečenje depresije veoma je važno razumevanje. Nije realno očekivati od depresivne osobe da snagom volje i optimizmom pobedi bolest, jer su kod depresije upravo snaga volje i optimizam ono što nedostaje.

Za dijagnostifikovanje depresije potrebno je detaljno medicinsko i psihološko ispitivanje, a zatim lekar određuje da li će lečenje biti ambulantno ili u bolnici, pa određuje terapiju.

Prilično često, naročito ako se radi o ozbiljnijim formama depresije, u lečenju se kombinuju lekovi i psihoterapija. Psihoterapija je ovde od velike pomoći jer omogućava oboleloj osobi da promeni ustaljene obrasce ponašanja, pa samim tim i da lakše podnese buduće stresne situacije. Drugim rečima, psihoterapija ne samo da može da sanira trenutno stanje već deluje i preventivno.

Nije loše znati i da postoje slučajevi spontanog izlečenja ili poboljšanja, usled promena u samom toku bolesti ili promenjenih životnih okolnosti (u kojima je došlo do iščezavanja ili ublažavanja izvora stresa).

Ipak, to nije nešto na šta sa sigurnošću možete računati, a s obzirom na mogućnost smrtnog ishoda bolesti, depresija nije nešto što biste smeli da „ćušnete u ćošak“ i da se pravite da ne postoji.

Ono što je dobro u celoj stvari jeste to da, ako tražite pomoć, možete i da je dobijete. Depresija nije nešto sa čim morate živeti. Moguće je izlečiti depresiju i živeti znatno srećnijim životom, punom radosti i dobrog raspoloženja. Lečenje može da potraje – ali, s obzirom na rezultate, svakako vredi potruditi se.

Saznajte više o depresiji…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

depresijadepresijasimptomi depresijeznaci depresije
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Jelena Dunjić

    Padam u depresiju, stalno sam nervozna i derem se i ošamarim često decu, a uz to sam i trudna… Nisam uspela u životu. Ne znam šta da radim? Kao i svaka osoba u depresiji, pitam sebe zašto mi se ovo dešava, zašto moj život ide nadole? Kad će se poboljšat? Strah me zbog dece, moje stanje loše utiče na njih, posebno na dete od godinu dana, ono nije krivo, ali ipak ispašta zbog mene.

  • Gordana Kirašić

    Lepo ste sve objasnili. Lečim se od depresije i mogu reći da se može izaći iz nje samo treba imati volju i strpljenje.