Ovo je najbolji antidepresiv

Doktori u Njujorku jednoglasno tvrde: seks je najbolji antidepresiv. Naučnici sa Njujorškog univerziteta utvrdili su da su žene koje upražnjavaju seks bez zaštite mnogo manje podložne depresiji i da znatno ređe pokazuju simptome ove bolesti.

Kako seks bez zaštite može uticati na promene u raspoloženju? Odgovor je u hemijskom sastavu telesnih tečnosti koje muškarac prenese ženi tokom seksualnog odnosa. Seme muškarca sadrži hormone i druge sastojke koji, kad se nađu u krvotoku žene, deluju kao antidepresivno sredstvo.

Psiholozi su pratili seksualne aktivnosti i sklonosti ka depresivnom ponašanju 300 žena. Oni su ustanovili da su žene koje vode ljubav bez kondoma mnogo manje depresivne od onih koje koriste zaštitu tokom odnosa i od onih koje apstiniraju.

Statistika kaže da je među ženama koje su upražnjavale odnose bez zaštite daleko manji procenat pokušaja samoubistava u odnosu na žene koje su koristile zaštitu ili apstinirale. Procenti su, dakle, ubedljivo na strani onih prvih.

Ono što je posebno interesantno jeste i to da seksualni odnos per se nema uticaja na simptome depresije. Žene koje su apstinirale po statističkim podacima se nisu razlikovale od onih koje su upražnjavale seks i koristile kondome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antidepresiviseks
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Drage Milić

    Osoba koja je u pravoj, dubokoj i kliničkoj depresiji i ne pomišlja na seks, jedva da želi ustati iz kreveta i popiti kafu. Ovaj tekst je površan i odnosi se na svakodnevne padove raspoloženja koje svi proživljavamo, gdje dobar seks, dobra kemija među partnerima može pomoći da se osjećamo ljepše…a ne može se odnositi na emocionalnu, patološku depresiju.

  • Dragan Panić

    Odlični komentari. Seks bez zaštite – to je veoma neodgovorno prema sebi i prema partneru.

  • Marina D

    Ne bih se složila sa tim da u tekstu postoje nepravilnosti. Tekst sa naučnog stanovišta govori o pozitivnom dejstvu muške semene tečnosti u organizmu žene. Nigde se ne navodi da je život bez seksa uzrok depresiji, niti se igde u tekstu savetuju odnosi sa bilo kim i bez zaštite. Zatim, u tekstu se ne pominje trudnoća, niti polno prenosive bolesti, jer se podrazumeva da čitalac već ima određeno znanje o tome. Nije kondom jedini način zaštite od trudnoće, a o seksu po bilo koju cenu i sa bilo kim ne treba ovde ni raspravljati. Ne znam zašto ljudi na naučno istraživanje odmah reaguju strogo kriticki, čak i kad nema slobodnog prostora za kritiku.

  • Tanja Dimitrijević

    Vrlo zanimljivo viđenje lečenja depresije, seks bez kondoma. A šta je sa zaštitom od neželjene trudnoće? Da li ja treba da rizikujem nešto tako neizvesno kao što je korisnost seksa bez zaštite u lečenju depresije, a dobijem sasvim izvesnu trudnoću? Ja imam troje željene dece, različitog pola, dva sina i kćer i u 42. godini stvarno nisam u prilici da zbog nezvesnih pozitivnih efekata seksa bez zaštite odgajam još jedno dete. Nije u pitanju to da neću – pošto imam dugogodišnju depresiju, fizički i psihički sam nesposobna za to. Zbog depresije sam nesposobna za skoro sve normalne aktivnosti.

  • Jelena Petrović

    Članak je dobar utoliko što je izazvao odlične komentare. Spadam u depresivne žene u menopauzi i iz iskustva tvrdim da su ljubav i pažnja partnera i što češće, ako može i svakodnevno, vođenje ljubavi najbolji lek za depresiju. Izbegavanje nerviranja, tolerantnost, osmeh na licu i ponekad Bromazepam kad baš mora.

  • Aleksandra Marković

    Vera, svaka čast! Ja se u potpunosti slažem da se kondom mora koristiti, čak sam i u organizaciji koja se bavi borbom protiv side. Nemojte pričati ljudima da ne koriste kondome, jer je mnogo zaraženih osoba oko nas. Moramo se štititi i čuvati zdravlje!

  • Milana O

    Samo da pohvalim gospođu Veru. Svaka čast, skidam vam kapu!

  • Dejan Stojković

    To je tačno – proverio sam.

  • Vera Knezić

    Svaka tema o seksu je uvek vrlo zanimljiva da se pročita. U ovom tekstu sam, međutim, uočila jednu nepravilnost: redosled događaja je obrnut. Istraživanje je sprovedeno na meni, tj. u pitanju je lično iskustvo. Depresija ne nastaje kao posledica nedostatka seksa, već nezadovoljstva samim načinom života. Depresija se javlja takođe kod polno nezrele dece, kod kojih još uvek nema govora o seksu. Jedan od osnovnih razloga depresije je zatvoren prostor, nemanje kontakta sa prirodnom životnom sredinom – prirodom i drugim osobama (izolovanost, usamljenost), život bez sadržaja. Treba razlikovati dve vrste seksa: onaj koji liči na trening i posle kojeg čovek jedva čeka da pobegne od partnera i da ga više nikad ne sretne i onaj posle kojeg ti ostaju leptirići u stomaku i po nekoliko dana i želiš ponovo da sretnes tog partnera i da ponoviš isti čin jer te uzdiže i ispunjava. Samo je to seks. Ono prvo je bolje izbeći, samo stvara mučninu u životu, pa čak, može se reći, vodi u depresiju. Osobi koja je u depresiji nije do seksa. Prvo treba otkloniti uzroke depresije, a sve ostalo će doći samo od sebe. Još jednu nelogičnost sam uočila u tekstu: ukoliko se propagira seks kao lek, bez obzira na sve, kondom je neophodan. Seks bez kondoma može samo ako imaš jednog jedinog partnera, pa postoji neograničeno obostrano poverevnje; e jedino je to prava stvar i pravi seks, ja bih to tad zvala umetnost vođenja ljubavi i jedino to je seks sa isceliteljskim dejstvom. Pozdrav, Vera