Proverite da li ste i Vi „pukli“ – 5 je ključnih simptoma

Osećaj pesimizma, gubitka entuzijazma, ličnih mogućnosti i dostignuća, kako na poslu tako i na privatnom ličnom planu, jednom rečju naziva se „sagorelost“, i to je nov termin. Prema novom istraživanju, sagorelost negativno utiče na mentalno i na fizičko zdravlje ljudi, a inače je problem široko rasprostranjen skoro svuda u svetu.

Na zapadu se naziva „Burned Out“, a kod nas u žargonu zvuči kao pitanje: „Da li ste pukli?“

Sagorelost se često povezuje sa depresijom, stresom, anksioznošću i drugim mentalnim i fizičkim problemima koji su samo u Americi u 2007. pogodili soro 75% celokupnog stanovništva.

Nakon velikog broja istraživanja, sagorelost se može prepoznati po pet sledećih simptoma ili znakova:

1. Bol – stalna glavobolja i bolovi u mišićima i zglobovima

2. Bes – stalni osećaj ljutnje

3. Indiferentnost – gubitak motivacije i interesovanja

4. Negativnost – osećaj pesimizma i cinizam

5. Umor – osećaj fizičkog i emocionalnog zamora

Po mišljenju istraživača, sagorelost kao i svi drugi mentalni i fizički problemi, zahteva stručnu pomoć. Ukoliko je svih pet navedenih znakova prisutno duže od dve nedelje, treba potražiti stručnu pomoć.

Za mnoge osobe koje navedene znakove ne smatraju opasnim, da bi se potražila stručna pomoć postoji mogućnost samopomoći koja podrazumeva fokusiranje na sledeće oblasti: vežbanje, pažnja, spavanje, socijalizacija i ishrana. Istraživanja su pokazala da zdrave navike u navedenim oblastima dovode do mentalnih i fizičkih poboljšanja.

Preporuka je praktikovati 30 minuta dnevne vežbe, fokus pažnje najmanje 10 minuta dnevno, redovno 8 časova spavanja, zdravu ishranu i svakodnevni kontakt sa porodicom i prijateljima. Primenom navedenih pravila može se sačuvati pozitivan životni duh i optimizam, a sagorelost baciti u zaborav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

anksioznostBurned Outdepresijagubitak entuzijazmamentalno zravljepesimizamSagoreloststres
Komentari (0)
Dodaj komentar