Alarmantni rezultati o popularnoj dijeti: Prava katastrofa za zdravlje

Dobro je poznato da je najsigurniji način za gubitak kilograma uravnoteženi način života, ali ponekad se ipak podvrgavamo dijetama. Ako se to odnosi i na vas, onda je važno znati da su rezultati novog opsežnog istraživanja prilično alarmantni.

Li Krozbi vodeća je autorka nove recenzije objavljene u časopisu Frontiers of Nutrition, koja je ispitivala ketogenu, odnosno keto dijetu i njene efekte na zdravlje.

Keto dijeta ograničava unos ugljenih hidrata, a podstiče konzumaciju visokokvalitetnih masti i proteina u umerenim količinama. Neki modeli ketogene dijete takođe ograničavaju sate u kojima pojedinac može jesti kako bi se podstaklo stanje poznato kao ketoza, tokom kojeg se, kako autori studije kažu, „proizvode ketonska tela koja služe kao alternativni izvor energije za neurone i druge vrste ćelija koje ne mogu direktno da razgrade masne kiseline“.

Krozbi je svoje istraživanje sprovela s timom kolega iz institucija kao što su Univerzitet Njujork i Univerzitet Pensilvanija. Napravili su najopsežniji pregled više studija u kojima su ispitivani opšti zdravstveni efekti keto dijete, osim gubitka težine.

Iako su neki zagovornici keto dijete tvrdili da ona može da smanji rizik od bolesti poput raka, Alchajmerove bolesti i bolesti srca, Krozbi i njen tim otkrili su da je jedina „dobro podržana“ strana ketogene dijete deo sveobuhvatnog lečenja epilepsije.

Nasuprot tome, njihov pregled je zaključio da keto dijeta povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i Alchajmerove bolesti. Takođe, otkrili su da keto „povišava loš holesterol kod mnogih pacijenata“, može ubrzati prestanak rada bubrega kod osoba s bubrežnom bolešću, a može biti povezan i s većim rizikom od oštećenja nervne cevi kod novorođenčadi zbog majčine ishrane s niskim udelom ugljenih hidrata.

„Tipična keto dijete je katastrofa koja podstiče bolest. Jedenje crvenog mesa, prerađenog mesa i zasićenih masti recept je za loše zdravlje“, zaključuje Krozbi i dodaje da keto dijeta „može da poveća ukupni rizik od hroničnih bolesti“ i „nije efikasnija  od drugih dijeta za mršavljenje“.

Naučnici sugerišu da je zdraviji pristup mršavljenju voditi računa o unosu kalorija i uključiti u ishranu povrće, voće, mahunarke i celovite žitarice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetaishranazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar