Atkinsova dijeta

Dobar izgled je nekako večna tema, i ne samo za tinejdžere. Kad se ima (ili se misli da se ima) višak kilograma, na red dolazi, između ostalog, razmišljanje o dijeti. Jedna od najpoznatijih dijeta je takozvana Atkinsova dijeta; neki su za, neki protiv, a priličan broj ljudi ne zna tačno ni o čemu se radi. Ako vas zanima da saznate više – nastavite da čitate!

Ukratko, suština Atkinsove dijete je u sledećem: slobodno unosite masnoće (da, znamo, zvuči neobično), ali uopšte ne smete da unosite ugljene hidrate, to jest, u toku prve dve nedelje dijete ne smete ih unositi uopšte (računajući i koštunjavo voće, semenke, pasulj, leblebije, mahunarke…), a nakon dve nedelje smete da unosite 20 grama ugljenih hidrata dnevno iz namirnica kao što su salate i nekorenasto povrće (prokelj, špargla, boranija, spanać). Zato, sve vreme smete da jedete meso, suhomesnate proizvode, majonez, pavlaku – stvari na koje u drugim dijetama ne biste smeli ni da pomislite.

Ovakav režim ishrane je poguban na duže staze; mogući problemi su zastoj rada bubrega, nastanak kamena u žuči, srčane bolesti… Psihološka prednost ove dijete je što smete da jedete ono što bi vam u nekim drugim dijetama bilo zabranjeno; dodatna prednost je što se kilogrami prilično brzo izgube. Zato se onima koji se opredele za nju savetuje da je praktikuju kraće vreme, dok ne izgube višak kilograma (ili deo viška, ukoliko imaju baš mnogo da gube), a potom da pod hitno pređu na zdraviji način ishrane. Takođe, mada ova dijeta funkcioniše za osobe koje se malo kreću, za fizički aktivne osobe je pogubna, upravo zbog nedostatka ugljenih hidrata.

U čemu je fora? Kako to, jedeš masno, a oslabiš? Doktor Atkins je tvrdio da se radi o sledećem: ugljeni hidrati podstiču lučenje insulina, koji u obliku glukoze ulazi u masne ćelije u kojima se skladišti neželjeni višak težine – i tako se gojimo. Bez ugljenih hidrata, ni masnoće se ne skladište u tolikoj meri.

Za kraj: da li vam preporučujemo ovu dijetu? Ne. Za zdrave odrasle osobe sa već ustaljenim metabolizmom ova dijeta može biti upotrebljiva, makar nakratko. Kad je reč o tinejdžerima, zbog ubrzanog metabolizma i stalnog „haosa“ u organizmu, najverovatnije bi donela znatno više štete nego koristi. Šta vam vredi da smršate ako ne možete da uživate u tome i da se zabavljate nego morate da se lečite?

VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom. Nismo odgovorni za neuspeh dijete, njenu moguću štetnost po zdravlje, niti za druge posledice koje njena primena može izazvati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

AtkinsAtkinsova dijetadijeta
Komentari (14)
Dodaj komentar
  • Lola Golubović

    Drage moje, moja kuma je uz ovu dijetu smršala 35 kg za 3 meseca. Bila je na svim pregledima i zdravlje joj je sasvim OK! Nije tačno da se dobija holesterol, šuljevi, bolesti bubrega… Naravno, ukoliko budete jeli čvarke, slaninu, suhomesnato (svakodnevno), nećete imati tako dobar efekat. Ova dijeta bazirana je na mesu i povrću. Možete jesti i čvarke, slaninu (u manjim količinama), ali najbolje i najzdravije je da se fokusirate na junetinu, teletinu, piletinu i ribu, tunjevinu… Tada rezultati dolaze 100% Ja sam na dijeti 7 dana i skinula sam 5 kg. Jako sam zadovoljna i osećam se pomalo malaksalo, ali to je normalno dok se organizam ne navikne. Obavezno uzimajte 2-3 litra tečnosti (vode, čajeva) i vitamine, kalcijum, magnezijum, vitamin B, C… Ja sam zadovoljna i nastaviću sa ovim režimom i kad dostignem željenu težinu. Pozdrav i srećno!

  • Maja Mutavdžić

    Ljudi, pomozite. Krenula sam sa ovom dijetom pre sedam dana. Pošto sam našla nekoliko verzija, izgubila sam se skroz, ne znam koja je pravilna i uspešna. Da li u toku prvih 14 dana smem da unosim mlečne proizvode (popila sam dve čaše jogurta i pojela jednu pavlaku u toku ovih sedam dana) ako su u dozvoljenom unosu od 20 grama ugljenih hidrata dnevno. I da li uopšte treba da imam taj unos od 20 grama u prvih 14 dana? Jedna verzija kaže da, druga to uopšte ne spominje. Smršala sam, ali sigurno ne 6 kg, kako piše u dijeti. Pomozite!

  • Jelena Popović

    Držala sam ovu dijetu pre 10 godina i rezultati su bili sledeći: za 2 meseca 18 kilograma manje. Sada, posle toliko godina, jednog porođaja i mnogo više iskustva, počeću opet sa držanjem ove dijete. Nakon prvog puta mi je zdravlje bilo ok, pa ne vidim razloga da i sada bude drugačije. Sada imam 85 kilograma a trebalo bi da imam 59. javiću se opet i obavestiti sve neverne Tome o efektu dijete za dve nedelje. Pozdrav.

  • Bobi Macić

    Ja sam ovu dijetu držala pre 5 godina. U trudnoći sam se jako ugojila, a uz ovu dijetu sam za mesec i po dana smršala 15 kg. Posle toga sam jela normalno, samo bez hleba i brašna i skinula za mesec dana jos 8 kg i nikad se nisam bolje osećala. Za ove što pričaju da su to sami proteini i da štete bubrezima, pa nisu samo proteini, nego se jede i što više salatnog povrća, svežeg i obarenog… Naravno, ne treba jesti samo mast, čvarke, slaninu, suhomesnato. Bolje piletina, riba, junetina. Što se tiče voća, i pre te dijete nutricionosti su mi rekli da imam pravo na jednu voćku dnevno. Mnogo je zdravije povrće i ono u sebi ima najviše vitamina. Savet jeste dobar da bilo kakvu dijetu samo mogu da drže zdrave osobe, na svakoga deluje drugačije, svako je osoba za sebe i sami ćete videti kako se osećate kada ste na dijeti. Do dana današnjeg mi se ni jedan kilogram nije vratio, čak sam u međuvremenu imala i još jednu trudnoću.

  • Tijana Laban

    Držala sam ovu dijetu i stvarno jeste efikasna, ali gubitak je samo voda iz organizma i moj najiskreniji savet je da je ne probavate. Dosta je teška iako se to možda tako ne čini, ali pripadne i muka od silne masnoće. Takođe, ja sam išla i na trčanje i nisam mogla da pretrčim ni polovinu standardne ture. Osećate se non-stop umorno i malaksalo. Verujte mi na reč – ne probavajte. Veoma je štetna, jer telu oduzimate osnovne potrebe.

  • Jelena C

    Ja nisam debela, imam možda 2-3 kg viška koje sam dobila poslednjih mesec dana. Ova dijeta mi se učinila zanimljivom, pogotovo što meso veoma retko jedem. Međutim, za 5 dana, koliko sam sprovodila ovu dijetu, nisam smršala niti jedan gram, čak sam i dobila jos 2 kg. Strogo sam se pridžavala unosa samo proteinske hrane, nisam uzimala ni povrće ni salate. Ne znam u čemu je problem, ili je ova dijeta samo za ekstremno debele osobe.

  • Marija N

    Ne znam za ostala iskustva, ali bih rado podelila sa onima koji žele da čuju malo pozitivnog stava o ovoj dijeti. Ja sam na njoj već tri meseca i za taj period skinula sam 27 kg, od 115 kg sam došla na 87 kg, verovali ili ne i nikad se nisam loše osećala, već naprotiv, nikad bolje kad znam da sam za taj period došla do neke podnošljivije težine. Fizički sam sad aktivnija, nisam više lenja, čini mi se da je ceo svet moj. Bitno je da se ne unose ugljeni hidrati. Ko želi da smrša, ne sme nimalo. Sve što jedem je meso, i to uglavnom teletinu, piletinu i ribu, narezak pileći, jaja, povrće: kupus, rastan, bez zaprške, samo sveže skuvan, salate dosta: cvekla, krastavci, paradajz, zelena, papaprike i limunade dosta. Moje iskustvo mi je bilo potrebno da se uverim u istinitost ove dijete.

  • Elvira Savić

    Držim ovu dietu već 20 dana i skinula sam 3 kg. Da li mogu ponekad da unesem ugljene hidrate, voće, i da li škode energetski napici poput guarane?

    • Ivana rk

      Pricam iz svog iskustva ne mora da znaci da je ispravno. Iva dijeta iskljucuje voce znaci unose se vitamini kroz suplemente a ug su ograniceni na 15g dnevno. To nije tesko zaista. Ovo je jedina dijeta gde jedete do iznemoglosti dok se vremenom sam apetit ne smanji. I nije zauvek. Drzite dijetu dok ne skinete visak onda nastavite sa umerenom ishranom i vredno je. Ja sam za 7 dana a moram reci da sam jako lenja za strige dijete i pravila skinula 5kg a redovno merenje obima mi je davalo dodatnu motivaciju jer iako vaga nije pokazivala metar jeste i garderoba. Tacno umornija sam nego inace ali sama sam sebe dovela do viska pa mora se istrpeti nesto. Ja sam apsolutno za ovu dijetu i ta minimalna odricanja iako za mene nisu tako laka obzirom da bih zivela na sirevima npr. Ali vredi drzati se pravila. Opet kazem pricam iz sopstvenog iskustva.

  • Ljerka Bachmann

    Ako može savjet: već 15 dana uredno držim ovu dijetu, ali sam skinula svega 2-3 kg. Strogo se pridržavam, ali sam u zadnje vrijeme, čini mi se, čak i deblja. U čemu je problem. Koliko tekućine treba da pijem i da li baš moram jesti masnoću. Hvala.

  • Marina Ivanović

    Ovakav režim ishrane može da se primenjuje stalno, jer kada postignete težinu koju želite, sa kontrolisanjem broja unetih ugljenih hidrata imate pravo da jedete sve (hleb, voće, povrće, kolače, džemove, koštunjavo voće, mesa, sireve, jaja i dr.), samo je bitno da znate, kada pravite nešto, koliko ima ugljenih hidrata u svakom od sastojaka. Npr. kada pravite sladoled od čokolade, saberete koliko ste uneli UH sa jajima, pavlakom, čokoladom, šećerom i dr, a prema receptu. Pošto je šećer 100% UH, bolje je da gde god možete koristite zamenu za šećer. Što se tiče brzine skidanja kilograma, sve je individualno i zavisi od metabolizma. Ja sam za 7 meseci skinula postepeno 9 kg, a moj suprug je u istom periodu skinuo 14 kg. U početku se kilogrami brže skidaju, ali, sa kontrolisanjem unetih UH (ne kalorija!) kroz raznovrsnu ishranu, bez problema se održava težina, a bez gladovanja.

  • Jadranka Blažić

    Ja sam trenutno na ovoj dijeti. Odlično je podnosim, nisam gladna, ni nervozna. Imam 45 godina, 172 cm i 104 kg. Nisam shvatila koliko najduže smem da je konsumiram. Molim vas, odgovorite mi.

  • Marina Ivanovic

    U članku je delimično netačno interpretirana Atkinsonova dijeta. Naime, prema odličnoj knjizi dr Roberta Atkinsa „Nova revolucionarna dijeta“, koju i sama imam, a čitala sam je i sprovodila uspešno (postepeno sam oslabila koliko sam želela, a nisam bila gladna), upravo u prve dve nedelje može se uneti kroz hranu 20 grama ugljenih hidrata (osim hleba, testenina, mahunarki, voća, krompira) i bez ograničenja sve vrste masnoća, a svake sledeće nedelje se broj ugljenih hidrata povećava za po 5 grama ubacivanjem u jelovnik i proširivanjem vrsta proizvoda koji se smeju jesti, dok se ne dođe do optimalnog broja ugljenih hidrata na kom se održava postignuta težina, jer čim se pređe taj broj, počnete ponovo da se gojite. Moj broj je oko 50 grama ugljenih hidrata dnevno, a to mi omogućava da jedem apsolutno svu hranu. Inače, analize moje krvne slike i urina su potpuno u granicama normale, i tada i sada (jer se i sada tako hranim), a imam blizu 50 godina. Inače, ova knjiga sadrži i tabele sa sadržajem ugljenih hidrata u namirnicama, kao i određen broj recepata. Takođe, ja sam kupila pre nekoliko meseci digitalnu vagu za merenje težine hrane, sa memorisanim podacima o masnoćama, ugljenim hidratima, belančevinama i kalorijama u nekom komadu namirnice koju želite da izmerite. Uz vagu se dobije i knjižica sa oko 450 šifara za sve namirnice koje su grupisane po vrsti. Vaga je fantastična i nije bila skupa.

  • Sanja Hill

    Imam 17 godina. Bavim se odbojkom već 6 godina. Plaši me da li će se ovaj način ishrane štetno odraziti na moj organizam ako ga sprovodim 10 dana? Da li ću moći da skinem bar 5 kg, jer mi više ne treba, a moram za ovih 10 dana? Molim vas odgovorite!