Cena je prevelika: evo do čega vas mogu dovesti dijete bez ovih namirnica

Osobe koje drže dijetu, naročito mlađe osobe, prema programu dijete potpuno izbacuju mleko i mlečne proizvode iz ishrane, što na mnoge načine može nepovoljno da se odrazi na zdravlje.

Istraživanje Nacionalnog društva za osteroporozu Britanije ukazuje na veliki broj slučajeva mladih koji kada sprovode dijetu, namerno ili nenamerno, smanjuju mleko i mlečne proizvode, ili ih potpuno izbacuju. Takva vrsta dijete može biti opasna za zdravlje kostiju.

U saopštenju se podseća na to da su mlečni proizvodi, bogati kalcijumom i vitaminom D, koji organizam dobija iz sunčeve svetlosti, bitni za izgradnju jakih i zdravih kostiju naročito do dvadeset pete godine. Ishrana sa nedostatkom kalcijuma kod mladih osoba u razvoju stvara uslov za razvoj osteroporoze u kasnijem periodu života.

Kalcijum sadrže namirnice poput mleka, jogurta, sira i ostalih mlečnih proizvoda, kao i žitarice. Preporučeni dnevni unos kalcijuma za devojčice od 11 do 18 godina je 800 miligrama dnevno, a za dečake 1000 miligrama dnevno. Za osobe iznad 19 godina preporuka je 700 miligrama dnevno. Ukoliko se trend smanjenja i izbacivanja mleka i mlečnih proizvoda proizvoda nastavi, imaćemo situaciju da nakon pedesete godine, jedna petina muškaraca i polovina žena razvije osteroporozu.

Istraživanje je anketom sastavljnom od 72 pitanja ispitalo 2000 odraslih osoba i utvrdilo sledeće:

– 70% osoba starosti od 18 do 35 godina sada je na dijeti ili je bilo na dijeti
– 20% osoba koje su na dijeti smanjilo je ili potpuno izbacilo mleko i mlečne proizvode iz svoje ishrane

Upozorenja

Zbog ovakve situacije Nacionalno društvo za osteroporozu Britanije poziva na pažljiviji i mudiriji izbor određenih dijeta, kao i na realniju i širu sliku o dobrim i mogućim lošim stranama svake dijete.

Potrebno je da sve osobe koje se odlučuju za dijete budu upoznate o dobrim stranama dijete, ali da ih treba upoznati i sa mogućim lošim stranama, odnosno posledicama.

Prećutkivanje loših starna pojedinih dijeta nije dobro niti realno, jer slabe i lako lomljive kosti koje znače osteroporozu nisu dobre nikome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetekalcijummlečni proizvodimlekonedostatak kalcijumaosteoporoza
Komentari (0)
Dodaj komentar