Da li se meriti svakog dana?

Interesantna studija sa Univerziteta Kornel može pomoći osobama sa viškom kilograma na lak i jednostavan način: rezultati ove studije sugerišu da svakodnevno merenje telesne težine i vođenje računa o tome šta se jede – mogu pomoći u smanjenju gojaznosti ili održavanju telesne težine.

Profesor Dejvid Levitsk, rukovodilac istraživanja, izjavio je, posle dvogodišnje studije, da svakodnevna provera težine može pomoći u gubitku kilograma ili zadržavanju težine u dužem periodu. Potrebna je samo kućna vaga i beležnica kako biste svakog dana u isto vreme merili svoju telesnu težinu i to beležili.

Osobe koje su pratile svoju telesnu težinu, ovim pristupom i na osnovu rezultata, same su prilagođavale svoju ishranu i bile su veoma zadovoljne postignutim rezultatima. Njih 40% povratilo je željenu težinu ili je smršalo posle dve godine, a 100% njih posle pet godina.

Levitski navodi da je ovo dobar pristup, jer su osobe same svesne veze između ishrane i svoje telesne težine, a pri tom je obrnut od ranijeg pristupa, prema kojem kontroli i održavanju težine ne treba težiti na dnevnom nivou.

Studija navodi da je efekat ovakvog pristupa bio mnogo veći kod muškaraca nego kod žena. „Izgleda da pristup bolje funkcioniše kod muškaraca nego kod žena, iz za sada još uvek neobjašnjivih razloga“, navodi na kraju Levitski.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetekontrola ishraneodrzavanje telesne tezinesuvišna težinatelesna težinazdrava ishranazdrava težina
Komentari (0)
Dodaj komentar