Detoksikacione dijete – opasne po zdravlje?

Mnogi spiritualni iscelitelji i gurui u prvi plan ističu brojne biljne lekove i režime ishrane koji bi navodno trebalo da pročiste vaš organizam od štetnih materija i toksina. Pomažu navodno i pri gubljenju suvišnih kilograma, i to neverovatno brzo.
Uprkos ovom trendu koji se brzo širi, treba razmisliti koliko je sve to neophodno našem organizmu. Prvo pitanje koje treba postaviti jeste: da li je bezbedno i korisno isprobati detoksikacione dijetalne režime da bi naš organizam funkcionisao optimalno? Prema mišljinjima lekara i „registrovanih korisnika“ dijeta, odgovor je negativan. Jedan dan pridržavanja ovakvog detoks-dijetalnog režima verovatno vam neće vidno nauditi, ali može ostaviti daleko gore posledice nego ostale dijete. Opasnost leži upravo u ekstremnoj strani pomenutog režima, jer sve brze dijete izazivaju frustracije a ne daju zadovoljavajuće rezultate. Ovakve dijete nisu ni finansijski isplative.
Šta je to detoksikaciona dijeta?
Većina detoksikacionih dijeta akcenat stavlja na korišćenje biljaka, biljnih tableta i napitaka u cilju prečišćavanja organizma od otrova. Ono što takođe obećavaju jeste i izuzetno brz gubitak suvišnih kilograma. To je u potpunosti tačno. Stvar je u tome što vi nećete izgubiti suvišne kilograme zahvaljujući korišćenju ovih biljnih preparata, već zbog toga što ćete jesti hranu veoma siromašnu kalorijama. Tako se u stvari nećete otarasiti suvišnih masti, već dragocenih proteina. Detoksikaciona dijeta zamišljena je tako da bude izuzetno restriktivna, dozvoljavajući samo hrani biljnog porekla da uđe u naš organizam, što bi zauzvrat trebalo da pomogne limfnim žlezdama, bubrezima i jetri u procesu detoksikacije. Zbog strogog režima, jedine vrste tečnosti koje su dozvoljene jesu voda, u ogromnim količinama, i posebne mešavine određenih tečnosti sa biljkama. Lako varljiva hrana, kafa, čaj, alkoholna pića i hrana životinjskog porekla – nisu deo ovakvih dijeta.
Iako je dijeta zasnovana na hrani biljnog porekla savršeno zdrava, većina detoksikacionih dijeta je previše ekstremna, smatraju stručnjaci. I ukoliko nemamo neki poseban razlog (verski, kulturološki i sl), većina stručnjaka je protiv njih.
Potencijalne opasnosti detoksikacionih dijeta
Ne samo da su stručnjaci protiv ovakvih dijeta već ističu i da su ovakve dijete i režimi ishrane koji one promovišu potencijalno opasni po nas i naše zdravlje. Preveliki gubici tečnosti narušavaju delikatnu ravnotežu elektrolita i mogu izazvati jake glavobolje, umor i, što je još opasnije, mogu dovesti do dehidriranja.
Umesto ovako strogih dijeta, preporučuju se dijete zasnovane na konsumiranju hrane koja sadrži veliku količinu vlakana, poput voća, povrća, pasulja i oraha. Stručnjaci upozoravaju i na to da izuzetno restriktivne dijete, kao i post, mogu da uspore vaš metabolizam, čineći mnogo težim ponovni gubitak suvišnih kilograma. U većini slučajeva, one rezultuju bukvalnim prežderavanjem usled prevelikog izgladnjivanja za vreme navedenih dijeta.
Prirodna detoksikacija
Najbolji način da pročistite svoj organizam jeste da ga pustite da radi svoj posao. Ukoliko nemate nekih zdravstevnih problema, eksperti kažu da sam naš organizam vodi računa o prečišćavanju sasvim dobro. To znači da u stvari nema prevelike potrebe za strogim režimima detoksikacionih dijeta. Jetra i bubrezi su tajno oružje koje nam je podareno evolucijom, jer im nema premca kada je u pitanju eliminisanje toksina iz našeg tela. Ukoliko niste sigurni u vezi sa određenim supstancama koje su deo vaše dijete, mnogo je lakše i bezbednije da ih jednostavno eliminišete i prestanete da ih unosite nego da se prepuštate štetnom režimu ishrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

detoksikacijadetoksikaciona dijetadetoksikacione
Komentari (0)
Dodaj komentar