Dijeta i jo-jo efekat mogu vas bukvalno UBITI – iznenada!

Velik broj ljudi u današnje vreme vodi stalnu borbu i ulaže veliki trud kako bi smanjili suvišnu telesnu težinu. Međutim, veliki broj osoba posle gubitka težine i sprovedene dijete, vrati kilažu na početne vrednosti veoma brzo posle prestanka držanja dijete.

Taj povratak težine na staru težinu poznat je pod popularnim nazivom „jo-jo efekat dijete“ – aludira na popularnu igračku jo-jo koja se na koncu odmotava nadole i vraća nazad.

Prema novim istraživanjima, jo-jo efekat dijete starije žene može čak dovesti i u povećani rizik od iznenadne smrti zbog problema sa srcem.

Rizik od iznenadne smrti zbog problema sa srcem povećan je 3,5 puta kod starijih žena, a rizik za koronarne bolesti srca, koje takođe mogu uzrokovati smrt, veći je za 66% kada se pokuša sa dijetom, a posle toga telesna težina vrati na prvobitnu.

Poznato je da su žene u srednjim godinama u većem riziku za srčana oboljenja i u povećanom riziku za smrt usled tih oboljenja, ali manje je poznato kako efekat mršavljenja i povratka težine utiče na to.

Prema istraživanju, što češći gubitak i povratak težine na staro kod žena srednjih godina kao posledicu ima sve veći i veći rizik za srce.

Istraživanje je vršeno na grupi od oko 158.000 žena u postmenopauzi i sprovedeno je tako što su žene podeljene, u zavisnosti od težine, u 4 kategorije:

stabilna telesna težina

stabilan porast telesne težine

održavanje telesne težine na postignutoj vrednosti posle gubitka težine i

variranje telesne težine ili jo jo kategorijaStabilna telesna težina je definisana kod odraslih žena kao telesna težina sa dobitkom ili gubitkom ne većim od 5 kg tokom više od 10 godina praćenja.

Tokom praćenja 2500 žena umrlo je od koronarnih bolesti srca, a 83 od infarkta.

Žene koje su u više navrata gubile i dobijale kilograme (jo-jo efekti dijeta) bile su u najvećem riziku za infarkt i koronarne bolesti srca.

Sa druge strane, istraživanje nije otkrilo nikakav porast rizika za srce kod ostale 3 kategorije žena.

Uzroci – posledice

Istraživanje navodi da je ovde pokazana samo veza između jo-jo efekta dijete (naizmenična promena telesne težine) i srčanih problema ali ne i uzročno posledična povezanost. Zbog toga istraživači naglašavaju nužnost daljih i većih istraživanja na ovu temu.

Takođe, ovo istraživanje je obuhvatilo samo odrasle žene i treba videti kako jo-jo efekat dijete utiče i na muškarce.

Preliminarni zaključci

Međutim, bez obzira na to, može se doneti zaključak da je održavanje težine ključ dobrog stanja srca i opšteg zdravstvenog stanja.

Komentari ovog istraživanja su u većini slučajeva pozitivni, sa naglaskom da uticaj jo-jo efekta može biti na više ljudskih organa, a ne samo na srce.

Na kraju sva mišljenja i dokazi ukazuju na to da treba balansirati između ishrane i fizičkih aktivnosti na način na koji se može održavati zdrava i stabilna telesna težina, a samim tim i zdravije opšte stanje organizma.

I ovde se može videti da drastične povremene dijete smanjuju telesnu težinu privremeno, a da se ona posle prestanka dijete vraća, ali da to samo opterećuje i iznuruje organizam i čini ga podložnim raznim bolestima, pa i bolestima srca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetadijetegojaznostINFARKTjo jo efekattelesna težina
Komentari (0)
Dodaj komentar