Dijeta i „kalorijske bombe“

Možemo se držati skoro svih saveta i planova za dijetu (zdrava hrana, više tečnosti, fizička aktivnost…), ali ako sve to često „miniramo kalorijskim bombama“, rezultati će izostati.
Takozvane kalorijske bombe su namirnice koje i u malim količinama sadrže mnogo kalorija i dodaju našem organizmu, pored masnoća, i loš holesterol.
Podsetićemo se artikala u našoj ishrani koji donose pregršt kalorija, a u organizmu deluju kao prava bomba.
Grikckalice
Grickalice od krompira kao što su čips ili smoki sadrže 500-600 kilokalorija na 100 grama, ali je opasno to što su to namirnice sa puno ulja i soli. Najgore je što su ove grickalice ukusne, pa nas prosto teraju da ih jedemo sve više i više, tako da za kratko vreme unesemo mnogo nezdrave hrane u organizam.
Majonez
Iako ima oko 700 kilokalorija u 100 grama, majonez nije opasan ukoliko se uzima kao začin ili dodatak jelu. Ali ako njime natopimo hranu, prelijemo pržene krompiriće ili masno meso, onda je to stvarno hrana za dušu, a otrov za organizam.
Koštunjavo voće
Koštunjavo voće (orasi, bademi, lešnici…) u umerenim količinama daje organizmu puno korisnih sastojaka. Kada se pretera sa količinama, dolazi do izražaja energetska vrednost slična majonezu.
Crveno i masno meso
Meso ne predstavlja problem ako se u organizam unosi u umerenim količinama, ali pojesti dva-tri veća parčeta mesa za jedan obrok ipak je previše.
Punomasni sir
Ovaj sir sadrži gotovo duplo više kalorija nego polumasni ili mladi sir. Zato je bolje uzeti malo belog sira nego mnogo punomasnog sira.
Pecivo i pite
Peciva sadrže oko 250 kilokalorija u 100 grama, što i nije mnogo, ali je suviše kada se pojede nekoliko većih parčeta za jedan obrok.
Krofne
Krofne su kalorične kao i pita ili pecivo. Ako posle obilnog ručka pojedete 5 do 10 krofni, ma kako one bile male, vi ste se sa kalorijama „namirili“ ne samo za jedan dan već za nekoliko dana.
Čokolada
Crna čokolada je zdrava, kao i mlečna (500-600 kilokalorija na 100 grama) ako pojedemo nekoliko kockica, ali nije baš zdravo pojesti 100-200 grama čokolade, pa makar ona bila i crna.
Šlag
Šlag jeste penast i lak (200 kilokalorija na 100 grama), ali ako sa njim preteramo pa ga nemlice sipamo u kafu ili prelijemo kolač, onda samo trpamo kalorije u organizam.
Alkoholna pića
Interesantno je da pivo ima relativno malo kalorija, skoro duplo manje od likera, šampanjca ili konjaka. Ipak, žestoka pića se piju u količini 1-2 decilitra u toku oboroka, a neko je u stanju da popije 2-3 flaše piva od po 0,5 litra, što je i količinski i energetski previše.
Šta raditi?
Odgovor je relativno prost: smanjite količine.
Drugi odgovor je: pokušajte sa manje kaloričnom hranom kao što je voće, povrće, kečap, nemasni jogurt, suvo voće, integralno pecivo, riblje ili pileće meso…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijete
Komentari (0)
Dodaj komentar