Dijeta i stres

Prema novom istraživanju, ako ulažete dosta napora vodeći računa o tome šta jedete, tj. ako držite dijetu, možda postoji i veća verovatnoća da ćete se prejesti, jer ste pod stresom.
Takođe, prema mišljenu vođe ovog istraživanja Kaile Ten Ajk, psihologa sa Univerziteta Viktorija u Kanadi, ljudi pod stresom imaju tendenciju da jedu visokokaloričnu i masnu hranu, kao što je brza hrana.
„Ako s vremena na vreme dozvolite sebi da pojedete jedno parče čokoladne torte na primer, možda ćete tako postati manje skloni da tokom nekog stresnog perioda preterate sa čokoladnom tortom“, kaže ona.
Alis Lihtenštaj iz Istraživačkog centra za ljudsku ishranu i starenje pri Univerzitetu u Bostonu, smatra da ovo istraživanje ne daje dovoljno naučnih dokaza da držanje dijete utiče na izbor loše hrane za vreme stresa, ali da u principu ima smisla.
Ako ste stalno na dijeti, pod uticajem stresa možete jednostavno dići ruke od dijete i reći sebi da možete da jedete šta god poželite.
Ako ste umereni, naći ćete način kako da se hranite zdravo. Stres ne treba koristiti kao izgovor za preterivanje sa hranom koju ste sebi odredili kao zabranjenu.
Za vreme stresa brza hrana postaje draža
„Prethodna istraživanja pokazala su da stres izaziva psihičke i biološke promene koje utiču na to koju hranu volite i jedete“, kaže Ajk.
Kako bi se saznalo nešto više o izboru hrane za vreme stresa, ona je sa svojim kolegama za potrebe istraživanja regrutovala 158 odraslih osoba da popune anketu koja se sastojala od 44 pitanja.
Među ostalim rezultatima, utvrđeno je:

  • Samo 20% ispitanika jelo je istu količinu hrane pod stresom, kao i onda kada nisu pod stresom. Oko 40% njih je reklo da je tada jelo manje nego obično, a 40% je reklo da su pod stresom jeli više nego obično.
  • Oni koji su se izjasnili da pod stresom jedu više nego obično generalno su imali veću telesnu težinu, kao i veći obim struka i kukova od ostalih.
  • Svi ispitanici su rekli da su pod stresom jeli hranu koja sadrži mnogo više kalorija, masti, soli, ugljenih hidrata i šećera.

„To predstavlja očigledan pokazatelj da ljudi, dok su pod stresom, daju prednost nezdravoj hrani“, kaže Ajk. „A oni koji su kazali da pod stresom jedu više nego obično, u anketi su napisali da najčešće jedu dosta nezdravu hranu u odnosu na ljude koji tokom stresa jedu manje nego obično“, kaže ona.
Na primer, gotovo svi ispitanici koji za vreme stresa jedu više nego obično izjavili su da tada najčešće jedu čokoladu, bombone i ostale slatkiše, dok se tako izjasnilo oko 60% osoba koje pod stresom jedu manje.
Sa druge strane, oko 40% osoba koje jedu manje nego obično kada su pod stresom izjavilo je da tada preferira voće, povrće, sir, u poređenju sa samo 2% onih koji su se tako izjasnili, a koji pod stresom jedu više nego obično.
Zaključak
Nalazi ovog istraživanja predstavljeni su nedavno na jednom medicinskom skupu i treba ih smatrati preliminarnim. Ovi rezultati mogu biti svima nama poučni, da nas podsećaju da kad smo pod stresom ne posežemo za nezdravom hranom kao lekom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brza hranadijetakalorična hranaloše navikemasna hrananezdrava hranaslatkišistresstres i dijetazdrava ishranazeleno povrće
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Lana Đurović

    Radila sam seminarski na ovu temu. Neispavanost je takođe veliki stres za organizam i zaista ostavlja negativne posledice na liniju između ostalog.