Dijeta zaglupljuje…

Rezultati britanskog istraživanja govore da 25% devojaka koje drže dijetu oštećuju svoj IQ, što je direktna posledica anemičnih stanja, odnosno manjka gvožđa u krvi. I sam autor ove studije bio je iznenađen činjenicom da vrlo mali padovi u nivou gvožđa izazivaju i pad IQ-a.

U ispitivanju je učestvovalo 595 devojaka starih (bolje reći mladih) od 11 do 18 godina, koje pohađaju tri londonske škole i razlikuju se po svom socijalnom statusu, rasnoj pripadnosti i drugim kriterijumima. Nalazi ovog ispitivanja dovedeni su u vezu sa padom kognitivnih funkcija kod starih osoba kojima se usled starenja smanjuje nivo gvožđa.

Drugo ispitivanje, prema rečima istraživača, upućuje na zaključak da je ono što godi srcu dobro i za mozak. Već je poznato da umerene količine alkohola smanjuju krvni pritisak i na taj način čuvaju srce. Ispitivanje koje je pratilo 400 sredovečnih i starijih ljudi tokom 12 godina, dovelo je u vezu pritisak i odumiranje moždanih ćelija koje se sa starenjem odvija.

Visok krvni pritisak je povezan sa padom mentalnih sposobnosti, pokazalo je istraživanje. Muškarci i žene koji su pre 60-te pili čašicu dnevno najčešće nisu patili od povišenog pritiska, a i njihove mentalne sposobnosti bile su bolje očuvane.

Uočena je i još jedna prednost umerenog konsumiranja alkohola: smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti, dok potencijalno „sumnjivi“ aspirin i holesterol ni na koji način nisu dovedeni u vezu sa odumiranjem moždanih ćelija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholdijeta
Komentari (0)
Dodaj komentar