Greške u dijeti donose višak kilograma

Naizgled mala odstupanja od dijeta vrlo često mogu imati kontraefekte i onemogućiti vas da uđete u omiljeni par farmerica. Ukoliko nakon prolaska predviđenog vremena ne primetite veće promene u pogledu svoje figure, a vaga odbija da se pomeri unazad, znači da nešto ne radite kako valja.
Brze dijete
Ukoliko ste rešeni da se što pre otarasite suvišnih kilograma, svakako ćete pribeći takozvanim brzim dijetama. Većina dijeta zasniva se na konsumiranju voća ili povrća u toku dana i ničeg drugog. Na taj način smanjujete broj unesenih kalorija i suvišni kilogrami se prosto tope. Međutim, kada unosite toliko malo kalorija, svoj metabolizam navikavate da uspori sa radom. Kad dijeta prođe, vama ostaje organizam koji sporo sagoreva kalorije, a suvišni kilogrami se gomilaju.
Preskakanje doručka
Zaobilaženje tog najbitnijeg obroka u toku dana zvuči kao najednostavniji način da se smanji broj unesenih kalorija. Preskakanje doručka vodi, međutim, do toga da ste do kraja dana gladni. To dalje vodi do neplaniranih užina i manjih obroka, pa i do ogromnih porcija hrane za vreme ručka. Tako organizam bombardujete velikim količinama kalorija. Jedno od rešenja jeste da za doručak jedete hranu bogatu sočivom i proteinima, jer ona umanjuje osećaj gladi. Istraživanja pokazuju da osobe koje ne preskaču doručak mnogo lakše održavaju svoju idealnu težinu.
Preterivanje sa proizvodima koji imaju malo masti
Ovakvi proizvodi mogu odigrati veoma bitnu ulogu u vašoj dijeti. Ono što treba imati na umu jeste da malo masti na etiketi nekog proizvoda ne znači i malo kalorija. Ukoliko pojedete puno „nemasne hrane“, unećete više kalorija nego da ste pojeli parče torte. Najbolji način da proverite koliko masti, šećera i kalorija unosite jeste da uvek obratite pažnju na markicu na proizvodu na kojoj se nalazi tabela sastojaka i kalorija.
Nedovoljno vode
Ovo je jedna od čestih dijetalnih grešaka, jer je voda bitna za sagorevanje kalorija. Malo vode u organizmu usporava varenje i sagorevanje kalorija, što znači da se sporije gube suvišni kilogrami. Osobe koje u toku dana popiju 8 ili više čaša vode sagore mnogo više kalorija nego osobe koje piju malo vode. Rešenje ovog problema: uz svaki obrok uključite i po koju čašu vode.
Reći „ne“ mlečnim proizvodima
Mlečne proizvode poput mleka, sira i sladoleda obično izbegavaju oni koji se odlučuju za dijete. Ono što većina ne zna jeste da izbacivanje mlečnih proizvoda iz jelovnika ne koristi pri dijeti. Istraživanja pokazuju da organizam sagoreva više masti kad dobija dovoljnu količinu kalcijuma, a proizvodi mnogo više masti kada je kalcijuma lišen. Dodaci na bazi kalcijuma nisu toliko korisni za organizam kao sam kalcijum, a mogu da sadrže i beskorisne sastojke. Većina eksperata preporučuje konsumiranje mleka, sira i jogurta sa najmanjom mogućom količinom masti.
Svakodnevne konsultacije sa vagom
Svakodnevno merenje težine samo vodi nepotrebnim frustracijama. Mnogo je bitnije da se merimo jednom nedeljno. Ukoliko sebi postavite cilj da na nedeljnom nivou gubite 2-3 kilograma, mnogo će biti bolje da to vidite kada se budete merili na kraju nedelje. Ti rezultati će vas mnogo više motivisati nego zbunjujući rezultati dnevnih merenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetagreške
Komentari (0)
Dodaj komentar