Interpolovo upozorenje na sredstva za mršavljenje

Interpol je nedavno izdao upozorenje povodom pojave jednog nezakonitog i potencijalno smrtonosnog leka koji se koristi za mršavljenje i „oblikovanje“ tela

Upozorenje Interpola odnosi se na dinitrofenol (DNP, dinitrophenol). Posle upotrebe ovog leka, došlo je do smrti jedne žene u Velikoj Britaniji i do teških zdravstvenh posledica kod jednog muškarca u Francuskoj.

DNP je kombinacija jedinjenja koje se pojavilo na tržištu još 1930. godine kao vrsta leka za mršavljenje.

Vrlo opasna supstanca

DNP se takođe koristi kao sirovina za eksplozive i veoma je toksičan, izaziva značajne sporedne efekte: suvoću kože, preteranu žeđ i nenormalno brze otkucaje srca.

Lek se ilegalno prodaje u Velikoj Britaniji, preko interneta, uglavnom od dobavljača van zemlje. Iako se obično prodaje u obliku žutog praha ili kapsule, DNP je dostupan i u obliku kreme.

„Gorim iznutra“

U aprilu 2015. godine, u Velikoj Britaniji preminula je u bolnici jedna dvadesetjednogodišnja pacijentkinja nakon uzimanja tableta kupljenih preko interneta. Policija je ustanovila da je u tabletama bila izvesna količina pomenute supstance DNP.

Porodica preminule osobe opisala je simptome: „Ona je tvrdila da bukvalno gori iznutra pre nego što joj je srce prestalo sa radom.“

Interpolovo „narandžasto obaveštenje“ poslato je policiji 190 zemalja na zahtev Francuskog ministarstva unutrašnjih poslova. Upozorenje se odnosi na opasnosti po zdravlje prilikom upotrebe ovakvih preparata-lekova.

Francuske vlasti i Svetska agencija za antidoping kontrolu (WADA) dali su saopštenje da bi skrenuli pažnju na rastuću popularnost raznih preparata za poboljšanje „slike o telu“ i telesnih performansi, posebno u bodi-bilding svetu.

Ilegalne laboratorije

Narandžasto obaveštenje odnosi se ne samo na sadržaj i kvalitet opasnih preprata (lekova) već i na dodatne rizike koji nastaju, jer se ovakvi preparati proizvode najčešće u tajnim laboratorijama, u kojima higijenski uslovi mogu biti loši.

Dejvid Hovman, generalni direktor agencije WADA, u saopštenju navodi: „Mi smo zahvalni što je Interpol izdao ovo globalno upozorenje za DNP. Ovo je jedan savršen primer kako je važno sprovođenje Zakona o antidopingu. Na ovaj način sprečiće se falsifikovanje osobina lekova i preparata i njihova proizvodnja i prodaja. Veoma je važno da supstance kao što je DNP ne dođu do dece, omladine i sportista.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antidopingbodi bildingdopingilegalna sredstva za mršavljenjenuspojave lekovaopasne dijetepreparati za mršavljenještetne supstance
Komentari (0)
Dodaj komentar