Kad odluka o mršavljenju nije čvrsta

Želite da smršate. Leto je, vreme je za otkrivanje tela, kada se svaki kilogram viška vidi, naročito kad odete na plažu (bazen ili već nešto slično). Zato rešite da držite dijetu. Čini vam se da je pravo vreme za to: ionako je teško nešto jesti na letnjoj vrućini, plus imate i podršku, jer sve vaše koleginice iz kancelarije drže dijetu, dakle, neće biti nikakvih primamljivih keksića, peciva, bureka i sličnog da vas mami i da vam od samog pogleda na hranu voda pođe na usta.

Sve to lepo zvuči u teoriji, a onda u praksi otkrijete da vam držanje dijete baš i ne ide. Držite dijetu nekoliko dana, onda vaš partner, dete ili prijateljica donesu sladoled – ma, neće vam ništa biti od malčice sladoleda – ili vam se baš prijede neki kolač, ili prilikom izlaska popijete malo više vina… Sve pod parolom „ma nije to mnogo, leto je, hoću da uživam“. Sledećeg dana osećate se deprimirano jer ste prekršile pravila dijete, plus, nekako… Polako priznajete sebi da vam se dijeta baš i ne drži.

To je sasvim normalno osećanje – kome se pa drži dijeta? Ono što pomaže da se ne poklekne pred iskušenjima u vidu raznoraznih poslastica jeste to što ste stvarno čvrsto rešile da držite dijetu – a takvu odluku moguće je doneti samo ako imate dobre i jake razloge za dijetu. Ukoliko dijetu držite zato što je drže i vaše koleginice (pa što ne biste i vi?), ili zato što vam je palo na pamet da biste baš i mogle da izgubite neki kilogram (a, s druge strane, kilogrami koje imate vam zapravo ne smetaju nešto posebno), ili iz nekog sličnog „mlakog“ razloga, nije verovatno da ćete uspeti. Zašto trpeti neka nametnuta ograničenja (u ovom slučaju u ishrani) ako za ta ograničenja nemate stvarno dobar razlog?

Zbog ovoga je važno da pre nego što počnete sa dijetom dobro razmislite o tome zašto to radite. Mislite o svom zdravlju (ako ga vaši kilogrami viška ugrožavaju); podsetite sebe na sve ono lepo i vama bitno što će vam biti nagrada za uložen trud i izgubljene kilograme. Tek kada na osnovu takvih razloga donesete odluku o držanju dijete, imaćete šanse da vam držanje dijete uspe i da dostignete željenu težinu i izgled.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sanja Savić

    U suštini, članak nije toliko loš, ali jedna stvar ne valja: ne kaže se šta jesti, a šta ne, već samo da treba smršati, ali, kao što sam pomenula, nije loše.