Koliko kilograma možete izgubiti u jednoj nedelji?

Ako želite da smršate, verovatno tražite režim koji će vam doneti rezultate preko noći. Sigurno želite da izgubiti više kilograma u jednoj nedelji, ali niko ne može tačno da proceni koliko kilograma može izgubiti tokom samo sedam dana, a dosta faktora ima uticaj na vaš plan mršavljenja.

Gubitak 1% od vaše telesne težine nedeljeno smatra se brzim. Međutim, ovi brzi rezultati dolaze po cenu gubitka mišića. Zbog toga stručnjaci savetuju da se držite dugoročnih planova za mršavljenje pomoću kojih ćete moći da održite vašu kilažu nakon što je izgubite.

Vaša polazna tačka određuje koliko kilograma možete izgubiti u jednoj nedelji.

Veći procenat izgubljenih kilograma ćete zapravo dobiti iz masnoće. S druge strane, ako samo želite da zadržite mišićnu masu, verovatno će vam biti teže.

Vaš trening pomaže u određivanju gubitka težine

Trening je ključan za zadržavanje mišića dok sagorevamo masti. Jedno istraživanje univerziteta Kolumbija pokazalo je koliko je to važno. Za ovo istraživanje, naučnici su učesnicima smanjili unos kalorija, te su oni tri puta nedeljno ili vežbali snagu ili radili kardio vežbe. Nakon osam nedelja, svi su izgubili više od 9% svoje telesne težine. Međutim, 20% gubitka je dolazilo iz mršavog tkiva (uglavnom mišića).

Vaš unos proteina oblikuje sastav tela

Proteini pružaju esencijalne aminokiseline koje vaše telo koristi za stvaranje mišića. Smanjite unos proteina i izgubićete samo više mišića. Zato se pobrinite da svakodnevno unosite hranu koja će vam pomoći da zadržite mišićnu masu. Mnogo je načina da povećate unos proteina, a postoji bezbroj ukusnih i zdravih namirnica koje vam mogu biti korisne u tome.

Vaše navike spavanja utiču na gubitak kilograma

Ako ne spavate dovoljno, hormoni gladi i metabolizma, poput leptina i grelina, mogu se poremetiti. U malom istraživanju objavljenom prošle godine u časopisu Annals of Internal Medicine, volonteri na dijeti sa smanjenim kalorijama spavali su 5,5 ili 8,5 sati dnevno. Za dve nedelje obe grupe su izgubile nešto više od 25 kilograma – ali oni koji su spavali duže izgubili su dvostruko više težine iz masti. Spavanje je toliko ključno za zdravlje, da utiče čak i na vaš gubitak kilograma.

Ishrana utiče na to koliko kilograma možete izgubiti

Niskokalorične dijete ne odgovaraju svima, jer svako ima drugačiji metabolizam i telo. Ako više volite da jedete hranu visoke masnoće, onda vam neke od popularnijih dijeta mogu biti korisne – poput keto dijete. Međutim, to ne znači da ljubitelji ugljenih hidrata moraju potpuno da odustanu od testenine kako bi videli rezultate. Dakle, važno je da se upoznate s vašim telom kako biste shvatili koji princip ishrane bi vam najviše odgovarao.

VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom. Nismo odgovorni za neuspeh dijete, njenu moguću štetnost po zdravlje, niti za druge posledice koje njena primena može izazvati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gubljenjekilogramimrsavljenje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Adolf

    Evo ja sam za dva meseca izgubio 60 dana.