Mršavljenje bez dijete

Novo istraživanje otkriva koji je najbolji način da se izgube kilogrami i kako održati željenu telesnu težinu.
Zaključeno je da vam u mršavljenju neće pomoći „dijetetska“ hrana, suplementi za mršavljenje, vodena dijeta, kao i druge dijete čija je popularnost kratkotrajna.
Možda će zvučati dosadno ili staromodno, ali ono što će zapravo delovati na mršavljenje jeste unos manje masti, više vežbanja, pridruživanje nekom programu za mršavljenje i konsultacija sa lekarom u vezi sa lekovima za mršavljenje koji se izdaju na recept.
Istraživači kažu da jedino ove ispitane i proverene metode mogu omogućiti ljudima da izgube 5 do 10, pa i više procenata telesne težine.
Istraživanje je obuhvatilo podatke više od 4.000 gojaznih osoba. Pri tom je 63% ispitanika izjavilo da su pokušali da smršaju, 40% njih je reklo da je izgubilo bar 5% svoje težine, dok je 20% njih izjavilo da je izgubilo više od 10% svoje težine.
Više smršaju najaktivniji
Istraživači su došli do sledećih zaključaka:

  • Na težini su najviše izgubili oni koji su se najviše bavili fizičkim aktivnostima, a unosili najmanje masti.
  • Oni koji su se pridružili nekom komercijalnom programu za mršavljenje izgubili su barem 10% svoje telesne težine.
  • Korišćenje lekova za mršavljenje koji se izdaju na recept takođe je povezano sa mršavljenjem, ali je samo mali broj učesnika istraživanja koristio ove lekove.

Za potrebe istraživanja nisu bile uključene pojedinosti o tome koliko dugo i naporno učesnici vežbaju ili na koji način su promenili svoju ishranu.
Različiti načini mršavljenja za različite ljude
Stručnjaci koji su analizirali rezultate istraživanja smatraju da ono što deluje kod jedne osobe, ne mora delovati kod svakog drugog. Najvažnija stvar je da pronađete ono što vama najviše odgovara.
Nekim ljudima najviše odgovara niskomasna dijeta, jer ona obuhvata namirnice koji oni vole da jedu, što ih dodatno čini zadovoljnim. Sa druge strane, nekima će možda više odgovarati dijeta sa ograničenim unosom ugljenih hidrata.
Stručnjaci dodaju i to da rezultati ovog istraživanja obezbeđuju dovoljnu podršku činjenici da se najbolji rezultati postižu tehnikama za gubljenje težine kao što su promene u navikama, a ne posebni proizvodi ili dijete.
Još jedan pozitivan zaključak ovog istraživanja jeste i to da su i gojazne osobe uspele značajno da smanje svoju telesnu težinu, iako često smatraju da nisu u stanju da urade tako nešto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetagojaznostmasna hranamrsavljenjepovećana težinasuvišni kilogramivežbanje
Komentari (1)
Dodaj komentar