Mršavljenje smejanjem

Iscrpljujućom dijetom skinete kilograme, a oni se vrate. Iznervirani, ponovo počnete s dijetom, ponovo žrtvujete omiljenu hranu (joj, bez slatkiša!), izgubite nekoliko kilograma, završite s mrskom vam dijetom – i kilogrami se ubrzo ponovo vrate. Iritirajuće, zar ne? Zapravo, toliko se nervirate da vam potreba za šećerom raste i ne možete da obuzdate želju za slatkišima. Na kraju završite s više kilograma nego što ste imali pre dijete. Može li se to izbeći? Moguće je da može – i to smejanjem.

Smejanje ima izuzetno povoljan uticaj na organizam. Kad se smejete, osećate se veoma prijatno. Jedan od efekata smejanja jeste da se smanjuje lučenje kortizola, hormona stresa – a kortizol je taj koji vas podstiče na konsumiranje šećera (stres je za naše pretke značio opasnost, to jest, „bori se ili beži“ situacije, a i borba i bekstvo zahtevaju energiju, pa je uloga kortizola ta da vas navede da tu energiju obezbedite organizmu). To nije sve.
Smeh ima još jedan povoljan uticaj na vašu liniju – direktno trošenje kalorija. Znate kada se toliko smejete da vas zaboli stomak? Takvim smejanjem iz stomaka troši se sasvim solidna količina kalorija; ako se sto puta nasmejete, potrošićete onoliko kalorija koliko biste potrošile desetominutnim džogingom. Znamo, nije baš da će vam se na licu mesta istopiti sve salo, ali pomaže.

Zbog povoljnog uticaja smeha na vitku liniju – em vam pomaže da potrošite kalorije, em vam smanjuje želju za šećerom koji vam donosi nepotrebnu količinu kalorija – neki fitnes centri u Americi uveli su redovne tečajeve joge smeha (o jogi smeha smo pisali ranije), što pomaže polaznicima da nauče da se češće i lakše smeju. Naravno da samo smejanje nije dovoljno, ne ako unosite više kalorija nego što potrošite, ali vam može znatno olakšati proces mršavljenja, pomoći vam da se u toku dijete ne nervirate i smanjiti verovatnoću da će vam se izgubljeni kilogrami vratiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mrsavljenjesmeh
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Jelena Terzić

    Članak je stvarno originalan. Sa svojim drugaricama se smejem svakodnevno, a sad ću još više 😉