“Obrnuta dijeta”: Hraneći se slatkišima smršao 12 kilograma

Mark Haub, profesor ishrane na Državnom univerzitetu u Kanzasu, pre izvesnog vremena sproveo je neobičan eksperiment. Naime, on deset nedelja je jeo po jedan kolačić na svaka tri sata umesto obroka i izgubio čak 12 kilograma! Haub je ovu dijetu držao radi školskog programa koji je sam osmislio pre nekoliko godina. Da bi obroci bili raznovrsni, Mark je jeo i čips, pahuljice sa šećerom i sladak keks.

Njegov moto je bio: za mršavljenje su bitne samo čiste kalorije, a nutritivna vrednost se uopšte ne računa. Ispostavilo se da je to dalo rezultate, budući da je zahvaljujući ovakvoj ishrani uspeo da smrša 12 kilograma za dva meseca!

Dnevno je uzimao manje od 1.800 kalorija, što je za 800 bilo manje u odnosu na njegovu dotadašnju ishranu.

Njegov indeks telesne mase pao je sa 28,8, što se smatra indeksom gojaznih ljudi, na 24,9 – što je normalno.

“Sa 90 kg težina je pala na 78, a rezultati krvi su pokazali da mi je zdravlje bolje. „Loš“ holesterol (LDL) pao je za 20 odsto, dok se „dobar“ holesterol (HDL) povećao za 20 odsto”, otkrio je Haub i dodao da, iako je uspeo da skine kilažu, „nikome ne preporučuje ovakav režim ishrane“.

Dijetetičarka iz Čikaga Don Džekson Bletner kaže da je njegov uspeh najverovatnije rezultat smanjenja kalorija.

„To je odličan podsetnik da se za mršavljenje računaju kalorije. Da li je to donja granica zdravlja? To je druga priča.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetamrsavljenjeslatkiši
Komentari (0)
Dodaj komentar