Oprezno sa krem čorbom tokom dijete!

U savetima uz dijete često se pominje da nije loše pre glavnog obroka pojesti supu ili čorbu – sadrže dosta vode, a i tople su, što usporava varenje i stvara osećaj sitosti. To se, međutim, ne odnosi na krem čorbu.
U čemu je problem sa krem čorbom? U tome što je najčešće reč o mesnoj čorbi, a i ako nije mesna, začinjena je ili pavlakom ili jajetom (nekada se dodaju i pavlaka i jaje), neretko i uz dodatak knedli od griza, kao i uz povrće. Kad se, dakle, sve sabere, takva čorba može sama za sebe da čini jedan manji obrok – ukoliko nakon nje pojedete još i glavni obrok, ne da nećete izgubiti na težini nego ćete verovatno, ako krem čorbe često konsumirate, neki kilogram i dobiti.
Umesto krem supa i čorbi, bolje je pre glavnog obroka pojesti bistru supu ili čorbu (ne preterujte sa testeninama u supi ili čorbi – ne morate ih u potpunosti izbaciti, ali nemojte ni preterivati). Tako ćete smanjiti apetit, pa ćete od glavnog jela pojesti manje, a sama bistra supa ili čorba neće dodati mnogo kalorija vašem obroku, dok će ipak dodati hranljive sastojke.
Ukoliko krem supe ili čorbe smatrate neodoljivim, nije da vam je u toku dijete zabranjeno da ih ponekad konsumirate (osim ako niste na nekoj specifičnoj dijeti koju vam je prepisao doktor i rekao vam da je se strogo pridržavate, iz zdravstvenih razloga), ali bi takve supe ili čorbe trebalo da vam budu kompletan obrok – ne ručak, ali mogu da budu užina, ili, nekad, večera.
Povrćne čorbe naročito prijaju u toku toplih letnjih dana – ukoliko niste u stanju da puno jedete dok traju letnje vrućine, a u čorbu dodate i nešto pilećeg ili ćurećeg mesa – u to doba godine mogu da posluže čak i kao kompletan ručak (ne baš svakog dana), uz dodatak svežeg povrća kao salate. Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čorbacorbedijetagojaznostkremmrsavostsmrsati
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milica Lapadatović

    Sve pohvale za članak, stvarno je sjajan! Ali, imam jednu molbu: imam ćerku od 14 godina i prilično je visoka i krupna. Sklona je gojenju i zbog toga ima problem sa težinom. Da li imate neki predlog, kako na zdrav način ona može da skine suvišne kilograme?