Ovo je jedna od najpopularnijih dijeta današnjice

Danas je jedna od najpopularnijih takozvana soda dijeta, koja podrazumeva veštački zaslađena pića kao zamenu za slatka pića.

Istraživanja, međutim, pokazuju da veštački zaslađena pića mogu povećati rizik od mnogih bolesti i tegoba. Samo jedno veštački zaslađeno piće dnevno trostruko povećava šanse za moždani udar ili demenciju u odnosu na jedno zaslađeno piće nedeljno. Ipak, samo je nekoliko ljudi obuhvaćenih istraživanjem imalo moždani udar ili razvoj demencije.

Uzročno-posledična veza nije utvrđena, ali rezultati pokazuju da se treba detaljnije posvetiti uticaju veštačkih zaslađivača na ljudski organizam jer upravo soda dijeta može biti uzrok nekih do sada nepoznatih tegoba.

Neke ranije sudije pokazale su povezanost soda dijete sa vaskularnom bolešću koja može imati loš efekat na mozak, kao i vezu između veštačkih zaslađivača i telesne težine, čime se povećava rizik od šloga i razvoja demencije. Osim svega navedenog, pokazalo se i da veštački zaslađivači mogu izmeniti odnos bakterija u crevima, što takođe može imati negativan uticaj na organizam.

Istraživanje navodi da bi svi koji praktikuju soda dijetu trebalo da budu oprezni jer samo značenje dijete ne znači da je to zdrava alternativa za slatke napitke.

Prelazak na veštačke zaslađivače nije zdrava opcija jer oni negativno utiču na srce i mozak. Podaci su prikupljeni od 2900 osoba starijih od 45 godina sa moždanim udarom, kao i 1500 osoba starosti preko 60 godina sa demencijom.

Mnoge ranije studije pokazale su da su prirodni niskokalorični zaslađivači bezbedni po čovekov organizam. To je potvrđeno i od strane FDA, Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za bezbednost hrane.

Suština zdravih dijeta je da se smanji unos visokokalorične hrane u organizam a da se poveća bavljenje umerenim fizičkim aktivnostima.

Poznato je da je ishrana koja uključuje mnogo voća, povrća, ribe i integralnih žitarica dobra za srce, ali i da je malo soli, šećera, crvenog mesa i zasićenih masti dobro za mozak. A ono što je najbolje kako bi se utolila (ugasila) žeđ jeste voda – dokazano najbolja i najzdravija od svih niskokaloričnih veštačkih zaslađenih pića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetesoda dijetaVeštački zaslađivači
Komentari (0)
Dodaj komentar