Samo pametno birajte hranu i vitka linija je vaša

Mnoge knjige o dijetama nude čarobne formule za mršavljenje, ili misteriozni kvazinaučni plan kako da se lišite suvišnih kilograma. Knjiga „Jedite ovo, nemojte ono“ nudi drugačiji pristup. Autori su urednici časopisa „Men’s Health“ David Cinzenko i Mat Gulding. Način ishrane o kome je reč nije dijeta u uobičajenom smislu. Mnogi ljudi se zbune kada treba odrediti broj unetih kalorija i obično umanje realne brojke. U tome vam može pomoći ova knjiga.
Autori obećavaju gubitak kilograma ako počnete pametno da birate hranu koju jedete. Ništa nije lako, pa nemojte misliti da je pametan izbor – naručiti običan hamburger umesto duplog.
Ova knjiga je zgodna za upotrebu – objavljena je u džepnom izdanju, pa je možete poneti u prodavnicu ili u restoran. To je delom jednostavni nutricionistički vodič, a delom knjiga sa slikama hrane. Tu možete naći jasna i slikovita objašnjenja o količini kalorija, masnoća, šećera i ugljenih hidrata. Sve te informacije pomažu vam da napravite dobre izbore kad je o hrani reč.
Autori poručuju: „Želeli smo da istaknemo koliko kalorija imaju pojedine namirnice, jer kalorije najviše utiču na gojaznost.“
Istaknuti su neki zapanjujući podaci o kaloričnosti pojedinih namirnica. Na primer – pomfrit sa masnim sirem ima čak 2700 kalorija. Ocenjivani su i pojedini lanci prehrambenih restorana. Ima restorana koji na meniju nemaju nijedno jelo iznad 500 kalorija i takvi su dobili preporuke od autora, dok su neki lanci restorana (poput poznatih picerija) ocenjeni negativno, jer samo jedno parče pice sadrži 600 kalorija.
Knjiga je napisana duhovitim i oštrim stilom, koji ostavlja utisak. Na primer, neka jela su nazvana „oružjem za masovno uništenje“. Autori takođe optužuju pojedine proizvođače prehrambenih proizvoda da ne saopštavaju istinite informacije o kaloričnosti svojih proizvoda.
Nasuprot štetnim i kaloričnim namirnicama, autori navode i one koje vam svakako mogu pomoći u dijeti:

  • borovnice
  • crni pasulj
  • spanać
  • jogurt
  • paradajz
  • šargarepa
  • ovas
  • orasi

Opisujući i lošu i zdravu hranu, autori vam ostavljaju da sami napravite svoj izbor.
Podstaknuti ste da izaberete namirnice koje volite i da sastavite svoj jelovnik, a ako se zapitate koliko koja namirnica ima hranljivih ili suvišnih sastojaka, sve to možete pročitati u ovoj korisnoj knjizi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kalorijeniskokaloricne namirnice
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Boba S

    Imam davnu želju da imam svoj restoran, a možda ću uskoro to i realizovati. Upravo ova vrsta hrane me interesuje, naime, takav tip restorana bih otvorio.